Buszsávokkal gyorsítanak?

 2010.06.15. 22:47

Pécs | Észak-déli és kelet-nyugati közlekedési folyosók kialakításával gyorsítanák a közlekedést egy hosszú távú program szerint.

Ha valaki már araszolt autójával a Rákóczi úton, miközben előtte-mögötte busz áll, az egyetérthet azzal, hogy igen komoly kérdést tárgyalt a városfejlesztési és a kommunális bizottság tegnapi együttes ülésén. Az önkormányzat ugyanis korábban pályázaton nyert forrást, amelyből közlekedésfejlesztési programokat lehet kidolgozni – újabb, immár több száz milliós keretekre pályázva.Programokat dolgoznak ki a tömegközlekedés javítására

A közbeszerzésen kiválasztott szakértő cég, a COWI Magyarország Kft. számos javaslatot is kidolgozott, ezek közül jelöltek ki a bizottságok tegnap többet. Ezek közül a legjelentősebb, hogy a város kelet-nyugati illetve észak-déli irányában úgynevezett közösségi közlekedési folyosókat terveznének: a Hungária utca, Rákóczi út, Zsolnay út illetve a Siklósi út-Alsómalom utca szakaszokon.

Ezzel kapcsolatban fel is vetette Juhász István (SZPV) a kommunális bizottság elnöke, hogy a város közlekedési adottságai kötöttek, olykor fizikai korlátok vannak. Mint a COWI képviselői elmondták, a közösségi közlekedési folyosók lényege, hogy a tömegközlekedés elsőbbséget kap, s így gyorsabb haladásra képes. Megoldás lehet a buszsávok kialakítása a meglevő sávok elfoglalásával, illetve, ahol lehetséges, építéssel.

Kisebb hatásfokú módszer, ha a lámpákat hangolják a buszok igényeihez vagy csak bizonyos szakaszokon kapnak elsőbbséget a buszok, például nem az álló sorba kell kikanyarodniuk a megállóból. Erb József (Fidesz-KDNP) viszont úgy fogalmazott, ezek a javaslatok csak szépségtapaszok, az egyre több autóval és a ’60-as években kialakított buszhálózati rendszerrel Pécs hamarosan nem lesz működőképes. „El kell mondani a pécsieknek, hogy ez így nem mehet tovább”, fogalmazott a városatya. Mint mondta, szükség van rá, hogy kiálljanak a tömegközlekedés megerősítése mellett, s akár komoly változásokat is meg kell fontolni, mint például a Rákóczi út egyirányúsítása – ezzel ugyanis buszsávot lehetne kialakítani.
(BAMA)

 

Címkék: pécs magyarország cowi

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr242084776

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közös buszsáv-ellenőrzés | Együtt ellenőriz (szívat) a BKV és a BRFK 2010.07.06. 20:24:18

Az tisztelt állampolgárok közös szivatásába kezd a "szerv" és a békávé áll a mai közleményben. Ami számomra undorító ebben az egészben, hogy több olyan helyen van FELESLEGES buszsáv, ahol a forgalmat jelentősen lassítja, viszont SEMMI EL...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása