Csaknem 2300 lakóház és mintegy 100 önkormányzati tulajdonú épület sérült meg a hétfő délutáni viharban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője kedden.
Pernyák Sándor tűzoltó ezredes elmondta: az eddigi bejelentések alapján 54 településen regisztráltak károkat Újfehértótól Balkányon és Nyírbátoron át Mátészalkáig, valamint Magosligetig. Mint mondta, összesen 94 ember ideiglenes elhelyezését kellett megoldani, mivel néhány épület lakhatatlanná vált.
„Az elektromos hálózat tönkrement, jelenleg 33 településen nincsen áramszolgáltatás a megyében” – tette hozzá. Az igazgató közlése szerint a borsodi egységekkel megerősített szabolcsi tűzoltók minden erővel azon vannak, hogy helyreállítsák az érintett településeken az áramszolgáltatást és az ivóvízellátást.
A legsúlyosabb helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alakult ki. A szél házakat, tűzfalakat, villanyoszlopokat rongált meg és egész fasorokat döntött ki. Csak Geszteréden 600 épület rongálódott meg. Több határátkelőn jelenleg is szünetel a forgalom a vihar után: áramszünet miatt egyelőre nem lehet kilépni Ukrajna felé Tiszabecsnél, a román-magyar határon pedig Vállajnál és Csengersimánál szünetel a forgalom.
„Legalább 2300 magánépületben, illetve közel 100 önkormányzati illetve egyházi ingatlanban keletkeztek különböző mértékű károk. Vannak olyan települések a megyében, ahol tulajdonképpen leborotválta a tetőhéjazatot a szél és több helyen az épületeknek nemcsak a héjazatát, hanem a gerendázatát is megbontotta. Emiatt aztán az életveszélyessé vált épületekből 94 főt kellett az éjszakai órákban kiköltöztetni” – mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
Tojás nagyságú jég törte össze a gépkocsikat, háztetőket a Csongrád megyei Nagymágocson. A helyiek elmondása szerint hétfő este 6 óra körül jött az orkán erejű vihar – az apokaliptikus idő mindent vitt, még a lakásban is állt a jég. A vihar elvonultával a házak tetejét fóliával vonták be, illetve ahol tudták, kicserélték a cserepeket. A tíz kilométerre lévő Orosházán is pusztított a jég, ott az óvoda épületét is megrongálta.
(MTI - HírTV)

Címkék: szabolcs szatmár bereg árvíz 2010 anyaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr752084601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása