Több mint másfélszáz településen kell fertőtleníteni az árvíz után Borsod-Abaúj-Zemplénben; 27 településén már befejeződött a fertőtlenítés, 110-ben jelenleg zajlik, s még nem kezdődött el 24 helyiségben - tájékoztatta az észak-magyarországi regionális tiszti főorvos az MTI-t.
Bodnár Judit közölte: fertőtleníteni csak ott lehet, ahol már stabilizálódott a helyzet. Minthogy ez a napokban egyszerre sok településen következett be, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) településről, településre járó 30 fős csapata is erősítésre szorult.
Az ÁNTSZ szakembereinek (egyebek mellett) a fertőtlenítésben főleg a tanácsadás a feladata, ehhez a helyiek más régiókból még 20-25 fős erősítést kaptak, plusz 8 autóval. "A tanácsadáson túl az is a munkánk, hogy az önkormányzatok illetékességi körébe tartozó fertőtlenítés mértéke a közösségi épületeknél indokolt és szakszerű legyen" - ismertette.
Hozzátéve, a saját ingatlanának fertőtlenítéséért mindenki maga felel, neki kell elkezdenie, amihez szükség esetén segítséget kérhet az önkormányzattól. Vannak önkormányzatok, amelyek előre készleteztek, emellett adományokat kaptak, de mindegyik számára létezik lehetőség a beszerzés utólagos elszámolására - közölte a szakember.
Kitért arra, hogy miután senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy elhagyja vízzel elöntött lakhelyét, náluk fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, aminek leginkább a fokozott személyi higiénével lehet elejét venni. Mindez nem helyettesíthető a védőoltással, ami egyébként is csak a hepatitis A ellen véd, sok egyéb fertőzés ellen nem. A kitelepített emberek kapcsán közölte: komolyabb betegség nem fordult elő az átmenetileg Miskolcon elszállásoltak körében sem. A "befogadó helyekre" az önkéntesek mellé az ÁNTSZ háziorvosokat, ápolónőket és területi védőnőket, sőt gyógyszerészeket is berendelt.
(MTI)

Címkék: borsod árvíz 2010 borsod abaúj zemplén fertőtlenítés

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr292076885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása