Közel 35 fokos a hőség a Kisalföldön , helyenként zivatarok alakultak ki. Öt régióra adott ki másodfokú hőségriasztást az ÁNTSZ vasárnap, és ma ezt terjesztették ki az egész országra. A hőhullám még legalább egy hétig kitart. A nagyvárosok belsejében olyan meleg lehet, hogy elérheti a harmadfokú riasztás szintjét.

Helyenként már délután kettőkor meghaladta a hőmérséklet a 34 fokot az ország északnyugati részén, így ott a napi középhőmérséklet már hétfőn meghaladja a 26 fokot. A hőségben elszórtan, főként a Duna-Tisza közén alakulnak ki záporok, zivatarok. Sajnos a záporeső - bár átmenetileg több fokos lehűlést hoz - nem frissíti a levegőt, hanem a páratartalom növelésével trópusian fülledtté teszi. A párásság növeli a hőérzetet, fokozottabb izzadás léphet fel.


Hajnalban sem lesz hidegebb 20 foknál

A másodfokú hőségriasztás kritériuma, hogy a hőmérséklet napi középértéke három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. Ennek alapján az ÁNTSZ vasárnap öt régióra adta ki a riasztást. Hétfőtől azonban a riasztás országossá vált, és az előrejelzések szerint a hét végéig marad a nagy meleg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a másodfokú figyelmeztetést hétfőn az egész országra kiterjesztette.

A héten a nappali hőmérséklet helyeként meghaladja a 35 fokot, és hajnalonként sem lesz hidegebb 20 foknál az ország döntő részén. A nagyvárosok belsejében a hajnali minimumok 25 fok körül alakulnak, így az erősen beépített területeken a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot, teljesítve ezzel a legmagasabb, azaz a harmadfokú hőségriasztás szintjét.


25 fokos a Balaton vize

A tartós hőhullám a Közép-Európa felett felépült stabil anticiklonnak köszönhető, amely távol tartja a markáns időjárási frontokat a térségtől. A levegő páratartalma és a légköri instabilitás a hét elején kissé növekszik, így az ország egyes részein - főként északon, északkeleten - délutánonként egy-egy rövid nyári zápor, zivatar sem kizárt.

Természetes vizeink hőmérséklete akár éves maximumát is elérheti. A Balaton jelenleg 27 fokos, a héten még 1-2 fokot melegedhet. A Velencei-tó 27 fokos, a Tisza-tó egyelőre 24 fokos, a Fertő-tó pedig 25 fokos.

A forró, párás levegőn bágyadtság, tompaság léphet fel, a reflexek romlanak. A szervezet folyadékigénye magas, gondoskodni kell a folyamatos utánpótlásról. Érdemes naponta többször zuhanyozással felfrissíteni a szervezetet. A legmelegebb időszakban ajánlott lehetőség szerint hűvös és naptól védett helyen tartózkodni.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: magyarország kánikula extrém időjárás

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr252146788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása