A médiaszabályozásról szóló törvény sürgős kihirdetését fogja javasolni az MSZP, hogy annak aláírásáról még a jelenlegi államfő, Sólyom László dönthessen. A tervezetet már megtárgyalta a parlament, de a zárószavazás három hete várat magára. Az országgyűlés a tervek szerint jövő héten szerdán, a nyári ülésszak utolsó előtti napján szavaz a javaslatról.

Ha a Fidesz valóban biztos abban, hogy a médiát szabályozó törvények módosítása nem alkotmányellenes, akkor támogassa a jogszabály sürgős kihirdetésére vonatkozó szocialista kezdeményezést - mondta a házbizottság hétfői ülése után Mandur László MSZP-s képviselő. A tervek szerint a parlament jövő hét szerdán, a rendkívüli ülésszak utolsó előtti napján szavaz a törvényjavaslatról.

A sürgős kihirdetés kéréséről az országgyűlésnek kell döntenie. Ha a a parlament többsége megszavazza a sürgős kihirdetést, akkor a házelnöknek az egyébként szokásos 15 nap helyett 5 napon belül tovább kell küldenie a törvényt a köztársasági elnöknek, aki akkor még Sólyom László lesz (Schmitt Pál megválasztott államfő augusztus 6-án lép hivatalba). A köztársasági elnök három dolgot tehet: aláírja a törvényt, vagy visszaküldi megfontolásra, vagy előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által benyújtott (de több forrásunk szerint is Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja és a körülötte dolgozó csapat által írt) törvénycsomagból az országgyűlés eddig csak az alkotmánymódosítást fogadta el, amelyet Sólyom már alá is írt. A médiát felügyelő hivatalról és a különböző testületek átszervezéséről szóló javaslat tárgyalását már három hete befejezte a parlament, az már csak a zárószavazásra vár, de kétszer is levették a napirendről.

A halasztást egy, a Fidesz médiapolitikáját jól ismerő forrásunk azzal magyarázta: a pártban attól tartanak, hogy Sólyom László nem írja alá azt, hanem az Alkotmánybírósághoz küldi előzetes normakontrollra. Ez azt okozhatná, hogy hónapokig nem lép életbe az új szabályozás, és fennmarad a mai, a fideszesek szerint működésképtelen rendszer (erről korábbi cikkünkben olvashat). L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke múlt pénteken az [origo] érdeklődésére azt mondta: azért vártak a többi törvénnyel, hogy megvárják, hogyan viszonyul Sólyom az alkotmánymódosításhoz. Szerinte az államfő aláírása azt jelzi, hogy a Fidesz szándékai egybevágnak Sólyom nézeteivel.

(origo)

Címkék: mszp sólyom lászló médiatörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr32146798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása