Ma délután sok napsütésre számíthatunk, de már több lesz a gomolyfelhő az égen, és növekszik a délutáni rövid záporok, zivatarok esélye is. Országosan 30 fok fölött alakul a hőmérséklet, a Kisalfödön 35 fok valószínű. Fülledtebbé válik a levegő. Kedden hasonló időnk lesz.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az ÁNTSZ. Erről bővebben itt olvashatsz.

Részletes előrejelzés.

Ma délután marad a kánikula, de kissé fülledtebbé válik a levegő. A sok napsütést mellett gomolyfelhők növekednek, és elszórtan, de főként északkeleten, keleten és délnyugaton fordul elő nyári zápor, zivatar. Kisebb körzetekben intenzív csapadékhullás vagy kisméretű jégeső sem kizárt. A Dunántúlon mérsékelt marad a délies, attól keletre az északias szél, de zivatarokban átmenetileg megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 30, 35 fok között alakul.

Fronthatás továbbra sem várható, azonban a hőség tovább fokozódik, és ez megterheli a szervezetet, főként, hogy fülledtebbé is válik a levegő. Általános jelenség lehet, hogy könnyebben elfáradsz, tompábbnak érzed magad. Ezen segíthet egy kis testmozgás. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. Figyelj a folyamatos folyadékpótlásra, mindig legyen kéznél egy palack víz. A kánikulában csökken az energiaszükséglet, ne terheld szervezeted kalóriadús, nehéz ételekkel. A déli órákat lehetőleg hűvös helyen töltsd, ha ez nem megvalósítható, akkor is került a tűző napot. Viselj szellős, természetes anyagú ruhákat. Az utakon leginkább az erős napsütés lesz zavaró, de délután egy-egy zápor, zivatar is lehet, melyekben megerősödhet a szél és hirtelen romolhatnak a látásviszonyok. A tompább reflexek miatt nő a reakció idő.

Kedden folytatódik a napos, kánikulai idő, de a többórás napsütést gomolyfelhők zavarják, helyenként elsősorban északkeleten frissitő zápor, zivatar alakulhat ki. Gyenge, mérsékelt lesz a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 36 fok között alakul.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz. Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.

Európai helyzetkép

A kontinens nyugati partvidékének időjárását Skandináviától a Pireneusokig több középpontú ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok határozzák meg. Skandináviában változóan felhős az idő, elszórtan alakul ki eső, zápor, míg a Brit-szigetektől a Benelux államokon át a Pireneusokig gyakran borult, csapadékos időt okoz a térségen áthaladó hidegfront. A front vonala előtt Kelet-Franciaországban, a Benelux államokban és Németország nyugati határvidékén gyakoriak a heves zivatarok. A front mögött az erős északias áramlással több fokkal hűvösebb levegő áramlik a Brit-szigetek és a kontinens északnyugati partvidéke fölé.  A térségben általában 17, 23 fokig melegszik a levegő, de a Brit-szigetek középső és északi tájain többfelé a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet. A front előtt az erős délies áramlással továbbra forró levegő áramlik, így Ibériától, Kelet-, Délkelet-Franciaországon át Németországig jobbára 30 fok fölött tetőzik a hőmérséklet, de Ibériában és Németországban többfelé 35, 40 fokig melegszik a levegő. Szintén kánikula uralkodik a kontinens középső, keleti és északkeleti tájain, valamint a Földközi-tenger partvidékén. Ezeken a területeken anticiklon okoz napos, túlnyomóan száraz idő, de a délutáni órákban az erősödő gomolyfelhő-képződés mellett záporok, zivatarok is előfordulnak, leginkább az Alpok térségében és a Fehéroroszországtól Ukrajnán át a Balkán-félsziget északi részéig elterülő területeken. A csúcshőmérséklet még a Baltikum és Oroszország területén is többnyire 30, 35 fok között alakul, de a csapadékosabb területeken csupán 25, 30 fok várható.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható időjárás

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr72146198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása