A Fidesz elnöksége csütörtökön és pénteken ülésezik és - Orbán Viktor javaslata alapján - dönt arról, hogy kit jelöljenek az Országgyűlés elnökének.
A Népszabadság szerint Kövér László választmányi elnökön kívül más neve nem merült fel a pártban a házelnökséggel kapcsolatban, így egyedül rajta múlik, beleül-e a székbe. Erről a Fidesz e heti elnökségi ülésén, legkésőbb a jövő hét elejéig kell nyilatkoznia.(A Magyar Hírlap szerint Lezsák Sándor is esélyes a posztra.)
Kövér ugyanakkor furcsa helyzetbe került, hiszen az államfőválasztás kapcsán szembekerült Orbán Viktorral. Míg ugyanis a miniszterelnök az azóta államfővé választott Schmitt Pált jelölte, Kövér a Brüsszelbe száműzött Áder Jánost szerette volna köztársasági elnöknek. A napilap szerint Kövérnek nem tetszett az sem, hogy a titkosszolgálatok irányítása a Pintér Sándor vezette belügyhöz került, és számos miniszter alkalmasságát illetően megfogalmazta kétségeit. Az újság szerint megtörtént, hogy azzal fordult a kormányfőhöz: ők a te embereid, nem a mieink.
Ráadásul Kövér az erdélyi magyar szervezetek rangsorolását illetően sem ért egyet a kormányfővel. Ő elsősorban az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) mellett áll ki, és rendszeres kapcsolatban áll annak vezetőjével, Szász Jenővel, míg a Fidesz kedvence Erdélyben a Markó Bélával "nemzeti összefogásban" politizáló Tőkés László, aki rendszeres résztvevője a párt rendezvényeinek.
Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában arra a kérdésre, hogy Kövér László lesz-e az új házelnök, azt válaszolta: "én bízom benne".
Állítólag Kövér Semjén Zsolttal is összekülönbözött, mert a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes júniusban Erdélybe utazott, elmaradt a találkozója az MPP képviselőivel, ezt pedig a választmányi elnök rosszallotta.
A Fidesz-elnökség egyik tagja a Népszabadságnak azt mondta: nem új keletű Kövér László különvéleménye az erdélyi magyar szervezetek ügyében, ezt nem kell túldimenzionálni (magyarul: nem sokat nyom a véleménye a latban).
Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: ha Kövér vállalja, hogy házelnök lesz, akkor vállalnia kell a hivatalos, a miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által meghatározott nemzetpolitikai stratégiát is. Hiszen az Országgyűlés elnöke egyúttal a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának az elnöke is.
(Híradó nyomán)

Címkék: fidesz kövér lászló szász jenő

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr332135672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása