Csütörtökön megszűnik a csapadék, országszerte több órára kisüt a nap. A folytatásban napos, száraz idő várható, és egyre emelkedik a csúcshőmérséklet. Pénteken helyenként, szombaton már majdnem országszerte 30 fok fölé melegszik a levegő.

Részletes előrejelzés.

Este keleten marad a borús, esős idő, miközben nyugat felől egyre inkább csökken a felhőzet. A Duna-Tisza közén azonban estig záporok még kialakulhatnak. Mérséklődik a légmozgás, már csak északkeleten marad erős az északnyugati szél. Este 15, 20 fokig csökken a hőmérséklet, de északkeleten ennél hűvösebb lesz. Hajnalban 11, 16 fokig hűl a levegő.

Csütörtökön reggel keleten még sok lesz a felhő, és helyenként kisebb eső is előfordulhat, majd még a délelőtt folyamán csökken a felhőzet a Tiszántúlon is. Országszerte többórás napsütés várható, amit általában csak kevés felhő zavar. A Dunántúlon és a Tiszántúlon időnként megélénkül az északias szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 28 fok között alakul.

Front ugyan nem alakítja az időjárást, a magasban viszont melegedés kezdődik, ami miatt melegfront jellegű tünetek, fejájás, vérnyomás ingadozás, fáradékonyság jelentkezhet. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. Erősödik a nappali felmelegedés, általában a kellemes 25 fok körül tetőzik a hőmérséklet. A többórás napsütés kedvezően hat közérzetünkre. A közlekedők kedvező feltételekre számíthatnak, de a napsütés zavaró lesz. 11 és 15 között erős UV sugárzásra számítsunk, kerüljük a napozást.

Pénteken folytatódik a napos, száraz idő, inkább csak fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést. Mérsékelt lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz. Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.

Európai helyzetkép

Markáns ciklon örvénylik Izland térségében, hatására Izlandon és a ciklon hidegfrontja mentén a kontinens északnyugati partvidékén, Skandináviától a Brit-szigetekig borongós, csapadékos az idő. Az említett térségben erős a szél és hűvös az idő, a csúcshőmérséklet 15 fok környékén, Izlandon 10 fok alatt alakul. A hidegfront előtt az erős délies áramlással afrikai eredetű forró légtömeg áramlik az Ibériától Németországig elterülő térségbe. Itt általában 30 fok fölött, Németországban helyenként kevéssel ez alatt tetőzik a hőmérséklet, de Ibériában és Délnyugat-Franciaországban többfelé a 40 fokot is átlépi a hőmérő higanyszála. A térségben egyébként általában kevés a felhő, csak Ibériában borítja időnként több felhő az eget egy sekély ciklon hatására. Közép-Európa fölött anitciklon épül ki, ezért itt túlnyomóan napos, száraz idő uralkodik, általában 23, 29 fokos maximumokkal, de Olaszországban többfelé 30 fok fölé melegszik a levegő. A kontinens keleti tájain, a balti térségtől a Kelet-európai-síkságon át a Fekete-tenger keleti partvidékéig gyakran megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé fordul elő zápor, heves zivatar. A csapadékosabb időnek köszönhetően itt valamivel hűvösebb is az idő, 18, 25 fok között alakul a csúcsérték. A Földközi-tenger keleti medencéjében napos, többnyire száraz idő uralkodik, de Törökországban a délutáni gomolyfelhő-képződésből helyenként záporok is előfordulnak. 30 fok közelében tetőzik a hőmérséklet.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr872136244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása