Mostanában rájár a rúd a jobbára politikai és gazdasági célok elérésére üzemeltetett lengyelországi holokauszt-emlékhelyekre. Az idei télen máig tisztázatlan körülmények között eltűnt az auschwitzi tábor főbejáratának fölirata, tegnap pedig az izraeli megszállás ellen tiltakozó héber és angol nyelvű jelszavakat pingáltak a varsói gettó mementónak meghagyott falára. Izraelben máris tiltakoznak és fenyegetőznek az ún. holokauszt-túlélők.


Az egykori varsói gettó mementónak meghagyott falrészére tegnap egy izraeli és egy lengyel békeharcos fényes nappal, magukat a járókelőktől egyáltalán nem zavartatva a Gázai övezet blokádját ellenző, illetve az egész Palesztina függetlenségét követelő jelmondatokat festettek.

Jonátán Sápírá izraeli állampolgár, aki korábban harci pilótaként szolgált a hadseregben, a légierő huszonhét pilótájával együtt már 2003-ban megszövegezett és aláírt egy nyilatkozatot, amelynek értelmében megtagadja a Gázai övezet, de leginkább a polgári lakosság ellen irányuló katonai tevékenységet. Válaszként eltávolították az izraeli hadsereg soraiból, majd a polgári munkahelyén is lapátra tették „a Közel-Kelet egyetlen demokratikusan berendezkedett országában.”

Jonátán Sápírá egykori izraeli harci pilóta szerdán Ewa Jasiewicczel, a palesztinok jogaiért küzdő lengyel békeaktivistával közösen az egykori varsói gettó falára a Gázi övezet négy esztendeje tartó izraeli blokádjának föloldását, illetve egész Palesztina függetlenségét követelő jelmondatokat festett, majd kifeszített egy palesztin nemzeti lobogót. Sápírá héberül a „Szabaduljon föl minden gettó!”, míg Ewa Jasiewicz angol nyelven a „Szabadságot Gázának és Palesztinának!” jelszót írta föl a gettó falára.


Az Izraeli Holokauszt-túlélők Szervezete a hír hallatán már tegnap antiszemitizmussal és „az egyik legmagasztosabb történelmi emlékhely meggyalázásával” vádolták a jelszavak fölíróit, és Lengyelország tel-avivi nagykövetségén keresztül följelentést tettek a lengyel rendőrségen az izraeli Jonátán Sápírá és a lengyel Ewa Jasiewicz ellen.

Az izraeli 10-es Csatorna nevű tévéadó rögzítette Jonátán Sápírá és Ewa Jasiewicz varsói akcióját (videó itt). Sápírá a varsói gettó fala előtt adott angol nyelvű nyilatkozatában többek között kijelentette: Azért írták föl, hogy szabaduljon föl minden gettó, mert jelenleg a Gázai övezet is egy gettó. Az egykori harci pilóta azt is elmondta, hogy a varsói gettóba gyakran ellátogató izraeli küldöttségek számára majd igen érdekes látvány lesz az üzenet, amelyet izraeli, nemzetközi és lengyel aktivisták hagytak itt számukra.

Jonátán Sápírá fenti gondolatához mi csak annyit teszünk hozzá, hogy az általa üzenetnek szánt fölirat valószínűleg már e sorok írásakor sem olvasható az egykori varsói gettó megmaradt falán.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info

Címkék: gázai övezet blokád

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr32135601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása