Megkapja Bukarest az IMF-hitelt

 2010.07.04. 14:18

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa 913,2 millió euró (1,1 milliárd dollár) újabb hitelrészlet átutalásáról döntött Romániának - közölte az IMF még péntek éjjel.
A folyósítás a döntés után azonnal megtörtént a kormány újabb takarékossági intézkedéseinek a hatására.
A román alkotmánybíróság egy hete pénteken az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a kormány és a parlament által korábban már elfogadott takarékossági csomag egyes részleteit, így a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését. Miután ezért veszélybe került az IMF hitelrészletének kiutalásáról szóló döntés, a román kormány 24 százalékra emelte az áruforgalmi adót (áfa) a korábbi 19 százalékról július 1-jével. A kormánynak az idő szűkössége miatt sürgősségi rendeletet kellett emiatt hoznia. A takarékossági törvénycsomag egy másik intézkedése értelmében 25 százalékkal csökkennek a közalkalmazotti bérek.
A 13,6 milliárd euró készenléti hitelt 2009 májusában hagyta jóvá az IMF. A most átutalt összeggel Románia 10,7 milliárd eurót hívott már a készenléti hitelkeretből.
Az idei államháztartási hiányt a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százaléka lesz a tervek szerint. A deficit a takarékossági intézkedések nélkül elérné a 9,1 százalékot.
(MTI)

Címkék: románia bukarest nemzetközi valutaalap imf hitel

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr832128774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása