A kommentár fölösleges - olvasóink tökéletesen tisztában vannak azzal, miféle állam a valóságban Izrael. A lenti írás viszont mintha egy más országról szólna - és már negyedik napja van a nyiregyhazinaplo.hu címlapján - nyilván nem véletlenül.
Izrael gyermekei
Mindössze 22 ezer négyzetkilométer, gyakorlatilag kő és homok, mégis szinte a világ egyik legfontosabb spirituális helye, a három monoteista világvallás bölcsője. Egy ország, amelyet a Bibliában Isten az Ígéret Földjének nevez és hatezer évvel ezelőtt a kiválasztott népének ígért.
Egy ország, amelyben minden egyes talpalatnyi helyéhez több ezer éves történelmi vagy bibliai emlék fűződik. Egy ország, amely bár 62 éve független, kétezer-hétszáz évig különböző birodalmak, királyságok hódították meg, és őslakói szétszóródtak az egész bolygón. Egy ország, ahol ha történik valami, szinte biztos, hogy világpolitikai ügy lesz belőle. Pedig lakói alig vannak többen, mint hétmillióan (pontosabban 7,3 millióan).

Délutáni óvoda egy könyvtárban

Izraelben a gyerekek különleges helyet foglalnak el. A gyermekvállalási kedv európai szemmel óriási, családonként átlagosan 3,5 gyermek születik, annak ellenére, hogy a bevándorlók nagy része csak egy utóddal érkezik. Otthon mindössze 12 hetet tölthet fizetetten az anya a gyermekével. A kitüntetett szerep leginkább az oktatási költségeken látszik, erre a GDP 8 százalékát költik. Izraelben van az 1000 gyerekre jutó legtöbb játszótér, és szinte minden közintézményben működik délutáni, óvodához hasonló hely, ahol az iskola és óvoda után vigyáznak a kicsikre.

A kötelező iskolai rendszer 3 szintű, 6-3-3 osztályos, amely végén érettségit kell tenniük. Ezt sok fiatal elhalasztja, hiszen 17 éves korban három (fiúk), illetve két (lányok) éves katonai szolgálatot kezdenek el, és leszerelés után fejezik be a tanulmányaikat, majd jelentkeznek egyetemre, főiskolára. Izraelben képzik lakosságarányosan a legtöbb mérnököt és kutatót a világon. Hihetetlenül törődnek azzal, hogy a gyerekek kötődjenek valamilyen közösséghez, és ezzel az országhoz, programok tömegét szervezik nekik, és lépten-nyomon lehet látni kiránduló, látogató gyerekcsoportokat, legyen az a libanoni-határ mellett fekvő barlangrendszer, Jeruzsálem nevezetes helyei, vagy a Genezáreti-tó partja.
De nemcsak a jelen fiataljai fontosak Izraelnek. A Yad Vashem Holocaust Emlékmúzeumban a Children’s Memorial emlékeztet a haláltáborokban, gettókban elpusztított másfél millió gyermekre.
Izrael világi állam, azonban a vallás és a vallási törvények és szokások sokkal mélyebben részei a mindennapoknak, mint más országokban. A törvényhozásban, a Kneszetben több vallási párt is helyet kap, és befolyással él a politikára. Bár a lakosság mindössze 20 százaléka tartja magát igazán hívőnek, a legfontosabb vallási előírásokat és szokásokat a legtöbb zsidó család betartja. A turisták, látogatók, zarándokok és persze a lakosság egy része számára azonban Izrael nem csak egy országot jelent, hanem a bibliai történések, így Istennel való kapcsolat helyszínét. Ennek csúcspontja Jeruzsálem, a Mória hegye, ahol Ábrahám fel akarta áldozni Izsákot, és ahol állt az első és második Templom, benne a Szentek Szentjével (mára már ebből csak a Siratófal maradt), illetve a keresztények egy részének a Via Dolorosa, Jézus keresztre feszítésének helye és sírja a stációkkal.

A vallási tolerancia egyik látványos bizonyítéka, hogy 1967-ben, amikor visszafoglalták Kelet-Jeruzsálemet, a Mória hegyét továbbra is arab fennhatóság alatt tartják.

Izrael harc és vér által született, az állam kikiáltását követően néhány óra múlva már háborúban állt a rátámadó arab államokkal. A hat évtizedes modern történelme során öt háborút vívott, pedig nincs még egy olyan ország, amely ennyire áhítaná a nyugalmat. Az ország szédületes fejlődéséhez szüksége van a szomszédjaival és a határon belül élő arabokkal a békés egymás mellett élésre, amely azonban tökéletesen soha nem adatott meg neki. A mindennapi köszönésük is ezt a békevágyat fejezi ki: Shalom – Béke veled!
/Megjelent a Nyíregyházi Napló 2010. július 1-i számában/

Címkék: antimagyarizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr92129079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása