Csaknem 8000 embert kellett kitelepíteni Romániában és Erdélyben az árvíz miatt. Házak ezreit, utakat, hidakat rongált meg a víz. Az áradás a legnagyobb mértékben az ország északi részében fekvő Suceava megyét sújtotta.
További kilakoltatásokat hajtottak végre számos településen az árvíz miatt, ami pénteken is utakat tett járhatatlanná, termőföldeket lepett el, lakóházakat rongált meg.
A péntek délutánt megelőző 24 óra alatt 14 romániai megyét sújtottak az esőzések, 7762 embert költöztettek ki lakhelyéről. Tetemesek a károk: egy nap alatt 3903 gazdaságot, 396 lakóházat, 12359 hektár szántót, 3622 hektár legelőt és kaszálót, 24 ipari létesítményt borított el a víz, 6616 kút vált használhatatlanná. Megrongálódott egy országos főút, 5 megyei és 10 községi út, 43 híd, 16 gyaloghíd, olvasható az országos katasztrófavédelmi hatóság pénteki közleményében.
A legnagyobb mértékben az ország északi részében fekvő Suceava megyét sújtotta a már hatodik napja tartó áradás, a megye 114 településéből 81-et érintett a katasztrófa, a megáradt Szeret folyó 63 lakóházat semmisített meg, és megrongált közel ötezer házat.
Ennek a megyének az árvíz sújtotta településeit kereste fel pénteken Traian Basescu román államfő, a kormány tagjai ugyancsak megtekintették a válságos helyzetbe került helyeket. Borbély László, a román kormány környezetvédelmi tárcájának vezetője öt Hargita megyei települést keresett fel, Udvarhelyszék térségében Újszékely és Boldogfalva, Csíkban pedig Csíkmadaras, Csíkkarcfalva és Csíkszentdomokos községekbe látogatott el. A miniszter szerint a hatóságok sokkal hatékonyabban kezelték a vészhelyzetet, mint az öt évvel ezelőtti áradásokkor. A tárcavezető árvízvédelmi beruházásokat sürgetett, és hangsúlyozta, hogy az általa vezetett tárca a következő három évben 430 millió lejt (csaknem 100 millió eurót) fordít erre a célra.
Nem kerülte el az áradás a szintén udvarhelyszéki Kápolnásfalut sem, a megáradt Kishomoród-patak 90 házat és több tucat gazdaságot árasztott el, ugyanakkor a Nagyhomoród 100 gazdaságot öntött el Szentegyháza városában.
A csíki térségben Felcsíkon, Alcsíkon, a Kászonokban és a Gyimesekben egyaránt árvíz volt, több száz ház, gazdasági épület és híd rongálódott meg, az ár tönkretett több kilométernyi európai, országos, megyei és községi jelzésű utat, nincs vasúti összeköttetés Erdély és Moldva között a Gyimes-szoroson át.
Hidegségen a Bükkhavas-pataka hat, a Jávárdi-pataka pedig nyolc hidat vitt el, két falurész megközelíthetetlen, több gazdaságot elvágott a víz a külvilágtól. A 127/A jelzésű megyei utat közel egy kilométer hosszú szakaszon elmosta a víz, járhatatlan. Az ár több villanyoszlopot is megrongált. Farkaspalló és Háromkút el van zárva a külvilágtól, egyelőre még gyalogosan is nagyon nehezen lehet megközelíteni.
Az elmúlt napok áradásai 33 házban és 756 gazdaságban tettek kárt Háromszéken, derült ki a prefektusi hivatal részleges összesítéséből. Az árvizek elöntöttek 373 kutat, 967 hektár szántóterületet és 663 hektár legelőt.
(MTI nyomán)

Címkék: székelyföld árvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr412126759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása