Parázs vita alakult ki a Biszku-film ügyében az Országgyűlésben. A Jobbik újfent a kommunista bűnösök elszámoltatását követeli, kevesli a filmhez fűződő botrány – mint ismeretes előzetesen Biszku Béla, korábbi belügyminiszternek, az 1956 utáni megtorlások fő irányítójának személyes jogaira hivatkozva betiltották a film bemutatását – után az alkotói szabadságot védő törvénytervezetben foglaltakat, valamint követeli múlt kommunista bűnöseinek tényleges elszámoltatás. A Fidesz-KDNP részéről Répássy Róber igazságügyi államtitkár elszámoltatásról beszél, de kijelenti, hogy ennek demokratikus keretek között kell megtörténnie. Novák Előd a Jobbik képviselője hozzászólásában kitért arra, hogy a vitában a szocialisták hallgatnak. Lendvai Ildikó felé intézett kérdésében érdeklődik, mit tanult Biszku Bélától. Az MSZP egyébként épphogy megtalálható a teremben, az egész frakcióból mindösszesen hárman vannak a teremben. Lendvai Ildikó válaszában elmondja, nem találkozott Biszku Bélával. Igazat ad az előtte szólóknak az elszámoltatási igényéhez fűződően, majd egy huszárvágással már a holokausztról beszél. A váltás már megszokott. Lendvai Ildikó végkövetkeztetésében közli, nem szabad áldozat és áldozat között különbséget tenni.

Lendvai és a holokauszt-kártya

Szilágyi György a Jobbik képviselője felszólalásában kitér a bűnösök elszámolásának fontosságára, kijelenti, nem csalódott Lendvaiban, aki ahogy a kommunista bűnökről esik szó, azonnal előhúzza a holokauszt-kártyát. Figyelmezteti a szocialista politikus, hogy éppen az MSZP volt, amely a holokauszttagadási törvény módosításával összefüggésben jelentette ki, különbséget kell tenni áldozat és áldozat között. Felidézi a szocialista képviselő szavait, amelyekben valóban fontos kijelentésként hangzott el, hogy a jelenlegi kormánynak megvan a kétharmados felhatalmazása, hogy nyilvánosságra hozza az ügynöklistákat és feltárja a múlt bűneit.
Steiner Pál szocialista képviselő kikéri magának a holokauszt-kártya kifejezést.
Szávay István a Jobbik képviselője gratulál Steiner Pál hozzászólásához, jelezve, hogy ebben a parlamenti ciklusban már a harmadik felszólalásánál tart, ami szép eredmény ahhoz képest, hogy az elmúlt nyolc évben is összesen ennyit szólt hozzá a parlamentben. Kemény szavakkal illeti a szocialistákat kijelentve, a kommunizmus bűnei kérdésében rendszeres megbocsátás tapasztalható irányukból.

Kilenc fideszes képviselő a teremben

Volner János a Jobbik képviselője kilenc fideszes képviselőt számol össze a kormányképviselők közül. Hozzáteszi, hiányolja a kétharmad markáns jelenlétét. Ezzel összefüggésben figyelmezteti a kormánypártokat a választóiknak tett elszámoltatási ígéreteire. Leszögezi, ha ezt elmismásolják, ez bombaként robban majd a jövőben. Jelenleg nem látja az ez irányba tett lépéseket a kormánypártok részéről. Figyelmeztet, ha ez elmarad annak súlyos ára lesz.
Schiffer András az LMP frakcióvezetője megérti a vita elfajulását. Ennek okait a 1989-90-es rendszerváltással magyarázza. Felidézi, hogy a korábbi szocialista pártelit a rendszerváltást használta fel arra, hogy politikai, anyagi pozícióját stabilizálja. Ám úgy gondolja csatlakozva, a Fidesz képviselőjéhez L. Simon Lászlóhoz és Répássy Róberthez, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárához, hogy egy demokráciában nem lehet diktatórikus eszközökkel elszámoltatni. Ugyanígy jelzi, a holokauszttagadást vagy a kommunizmus bűneinek tagadását sem lehetne büntetőjogi eszközökkel szankcionálni egy demokráciában. Nem tetszik az sem neki, hogy idős embereket citálnak bíróság elé a holokauszt idején elkövetett, úgynevezett náci bűneik miatt. Véelménye, hogy meg kell nevezni mindegyik oldal bűnöseit, ám idős embereken példát statuálni nem szabad egy demokráciában.
Volner János szerint a társadalmi igazságosság igényének kell teljesülnie a jogalkotásban. Emiatt fontos a kommunista bűnösök elszámoltatása.
Schiffer András kéri, hogy a Jobbik ne jelentse ki, hogy egyedüliként ő képviseli a parlamentben a nemzet érdekeit. Az LMP a Fidesz a KDNP és az MSZP is a nemzet érdekét képviseli a parlamentben.
Novák Előd közbekérdez: No de melyik nemzetét?
Volner János kijelenti, a Jobbik a magyar nemzet érdekeit képviseli, míg az LMP-nek a párt honlapjának tanúsága szerint is legfőbb támogatója egy amerikai cég.

(Barikád)

Címkék: holokauszt kommunista lendvai biszku

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr892122169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása