Balla Gergő, Endrésik Zsolt és Schön Péter a honvédelmi és rendészeti, Staudt Gábor pedig a nemzetbiztonsági bizottságban szerette volna képviselni a Jobbikot, ám az ilyenkor szokásos „C típusú” átvilágítás olyasmit talált a múltjukban – és talán a jelenükben is –, ami miatt az Alkotmányvédelmi Hivatal (AVH) alkalmatlannak találta őket minősített adatok birtoklására.
A képviselőkről készült, szigorúan titkos iratot Balajti László, az AVH főigazgatója Pintér Sándor belügyminiszter ellenjegyzésével küldte el Schmitt Pálnak, az Országgyűlés elnökének, aki ismertette az érintettekkel a végeredményt. Bár hivatalosan nem volna tudható, a sajtóban napvilágot látott elképzelések szerint a jobbikosokat a bíróság által betiltott Magyar Gárda Mozgalomhoz fűződő viszonyuk miatt szűr te ki az elhárítás.
A szélsőjobboldali párt nem nyugszik bele a döntésbe, és az összes jogorvoslati lehetőséget egy szuszra igyekszik kimeríteni. Mint Staudt Gábor a Hetek című lapnak elmondta, első körben polgári pert indítanak, és büntető feljelentést is tesznek Balajti László ellen, melynek tárgya becsületsértés és hivatali visszaélés. Staudt szerint ugyanis a hivatkozott politikai vélemények, kampányszövegek és az internetről letöltött nyilatkozatok nem képezhetik alapját a nemzetbiztonsági kockázat megállapításának, pláne, hogy „bármelyik kókler mesemondó egy nap alatt különbet írt volna, mint az elhárítás”.
A helyzet azonban az, hogy itt valami többről van szó, és ezt már a Jobbik is sejti. A vonatkozó törvényi szabályozás alapján ugyanis nyilvánvaló, hogy nem politikai vélemények alapján állapított meg kockázati elemeket a nemzetbiztonsági szolgálat. A Heteknek nyilatkozó Gulyás József szerint nem kizárható, hogy olyan cselekmények is felmerültek a képviselőkkel kapcsolatban, amelyek már a büntető törvénykönyvbe ütköznek, s emiatt az érintettekkel nem osztható meg az információ.
A Nemzetbiztonsági Bizottság korábbi szabaddemokrata tagja úgy véli: elegendő például, ha a Magyar Gárda szervezésével, illetve újraszervezésével összefüggésben merül fel a bűncselekmény alapos gyanúja. Arról nem is beszélve, ha más szélsőjobboldali radikális, katonai, vagy félkatonai szervezettel ápoltak, ápolnak közvetlen, élő kapcsolatot, vagy azok munkáját segítik, esetleg információs kapcsolatban állnak velük.
(Hetek, ATV)

Címkék: antimagyarizmus anyaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr142124228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása