Az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka új, de a stratégia az eddigi marad - hangsúlyozta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben, miután David Petraeus amerikai tábornok, az ISAF új vezetője tájékoztatta terveiről a NATO-országoknak az atlanti szövetséghez akkreditált nagyköveteit.
Rasmussen szerint a nagykövetek - az Észak-atlanti Tanács (NAC) testületeként eljárva - három szempontból is támogatásukat fejezték ki. Először is bizalmukról biztosították Petraeus személyét. Másodsorban hangsúlyozták, hogy támogatják az Afganisztánban követett eddigi stratégia folytatását. Ennek lényege, hogy a lázadók katonai erővel való visszaszorítása mellett kiképzéssel kell képessé tenni az afgán erőket a biztonság fenntartásáért viselt felelősség fokozatos átvételére, az afgán kormányzatot pedig arra, hogy el tudja látni az állam alapvető közfeladatait.
Harmadsorban a nagykövetek támogatják azt, hogy az afganisztáni küldetést végig kell vinni, és az ISAF-nak mindaddig ott kell maradnia, amíg el nem éri kitűzött céljait. "Az ISAF addig marad, amíg szükséges, de ez időben nem végtelen küldetés" - hangsúlyozta a főtitkár.
Petraeus elődjének, Stanley McChrystalnak egy olyan sajtónyilatkozata miatt kellett távoznia tisztségéből, amelyben gúnyos megjegyezéseket tett az amerikai kormányzat vezetőire. Katonai érdemeit senki nem vitatta, és a NATO főtitkára a botrány kirobbanása után is hangsúlyozta, hogy McChrystal nevéhez fűződik a fentebb vázolt afganisztáni stratégia katonai előfeltételeinek megfogalmazása - az, hogy jelentős amerikai csapaterősítésre vette rá Washingtont. A szövetségesek körében ugyanakkor nyugtalanságot kelt, hogy az - immár egyébként kétharmad részben amerikaiakból álló, mintegy 120 ezer fős - ISAF egyre súlyosabb veszteségeket szenved Afganisztánban. A lázadók az ország számos részén átvették a kezdeményezést, és egyes térségek tervbe vett katonai megtisztítása - így a kandahári offenzíva - újabb és újabb késedelmet szenved.
Petraeus most arról beszélt a Rasmussennel közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy amikor a lázadókat kifüstölik addigi biztonságos búvóhelyükről, akkor természetes módon megnövekszik aktivitásuk, igyekeznek teret találni maguknak. Egy kérdésre válaszolva az új parancsnok úgy vélekedett, hogy nem kell változtatni az ISAF eddigi előírásain azt illetően, mikor és hogyan szabad harcba bocsátkozni (rules of engagement), amelyeket McChrystal dolgozott ki, s amelyek a korábbi szabályoknál nagyobb hangsúlyt helyeznek a polgári lakosság életének, testi épségének lehetőség szerinti megóvására.
(MTI)

Címkék: külföld zsidóbűnözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr912124193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása