Visszahelyezte a rendőrség állományába Sólyom László köztársasági elnök Hatala József altábornagyot, aki várhatón Bencze Józsefet váltja majd az országos rendőr-főkapitányi székben. Hatalát kedden hallgatja meg a parlament rendészeti bizottsága.

Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésére altábornagyi fokozattal visszahelyezte a rendőrség állományába Hatala Józsefet Sólyom László köztársasági elnök - olvasható a Magyar Közlöny hétfői számában. Várhatóan Hatala lesz az új országos rendőrfőkapitány, erre utal, hogy a parlament rendészeti bizottsága kedden délelőtt hallgatja meg.

Hatala József több szállal is kötődik Pintér Sándor belügyminiszterhez. A dandártábornok előző vezető pozícióját is neki köszönheti: még az első Orbán-kormány idején nevezte ki az akkor is belügyminiszter Pintér az ORFK közbiztonsági főigazgatójának. Előtte Pesterzsébet rendőrkapitánya volt. Főigazgatói posztját sokáig megőrizte az első Orbán-kormány leváltása után is, csak 2006-ban távolították el a tisztségből.

A Magyar Nemzet akkori beszámolója szerint a tábornok menesztése sokakat ért váratlanul, amit többen tekintettek méltánytalannak, mivel úgy jellemezték Hatalát - és az akkor vele együtt menesztett Berta László bűnügyi főigazgatót -, mint akik mindent a szervezet érdekeinek rendeltek alá. Hatala 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje katonai tagozatát. Miután 2006-ban nyugdíjba vonult, a civil életben próbálkozott, de nem távolodott el a közbiztonsági területtől.

Bencze József jelenlegi országos rendőrfőkapitány leváltását hivatalosan egyelőre nem jelentették be. A belügyminisztériumban pénteken az MTI érdeklődésére annyit közöltek, hogy a jövő héten állománygyűlésen mutatják be az új országos rendőrfőkapitányt. Bencze József vasárnap, a Rendőrtiszti Főiskola tisztavatási ünnepségének végén sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a távozásáról szóló híreket.

(origo)

Címkék: sándor pintér józsef orfk orbán kormány hatala

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr872117968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása