Míg a szlovák rezsim magyar nyelvet eltüntető igyekezetéről sokan hallottak, kevesen tudják, hogy a moldvai csángók mellett legsanyarúbb helyzetben lévő kárpátaljai, jelenleg Ukrajnához csatolt magyar nemzetrészt létében fenyeget egy tavaly elfogadott ukrán kormányrendelet. Kijev szép csendben bevezetett egy, a szlovák nyelvtörvényhez igen hasonló rendeletet az államnyelv-használatról, amely ukrán nyelven írja elő az érettségi vizsgát az egyetemre készülőknek, valamint ukrán nyelvű tankönyveket küld a magyar iskolákba - áll az EP-képviselő közleményében, mely alább folytatódik.
A Rákócziak Munkácsán immár minden, még meglévő magyar iskolában tehát ezután szinte nem lehet magyar tankönyvekből tanulni. Az ukrán érettségi, felvételi pedig arra kényszeríti a magyar szülőket, hogy ne adják magyar iskolába gyermekeiket, a magyar tannyelvű iskolák alacsony tanulói létszáma pedig egyre fenyegetőbb; félő, hogy pár éven belül be kell zárni ezeket az intézményeket. Vagyis fennáll annak a veszélye, hogy egy generáción belül felszámolódhat a közel 200 ezres ideiglenesen elszakított kárpátaljai magyar nemzetrész.
Szintén a magyar nyelv használatának visszaszorításával fenyeget a nem állami intézmények támogatásának visszavonása Ukrajnában. Mint ismeretes, a magyar nyelv és kultúra egyik legeredményesebb őrzői a magyar nyelvű egyházi iskolák. Ennek ellenére (vagy éppen emiatt?) 2009 szeptemberében több egyházi intézmény is hivatalos értesítést kapott a megyei tanügyi osztálytól, miszerint ezen iskolákban a kötelező órák után járó bérköltségek biztosítását október hónaptól kezdve felfüggeszti az ukrán állam.
Az ukrán kormány 1033. számú rendelet értelmében az ukrajnai iskolákban kizárólag államnyelven lehet beszélni. A rendelet emellett megengedi, hogy azokban az intézményekben, ahol az oktatás az országban élő nemzeti kisebbségek nyelvén történik, a kisebbségek nyelvét is alkalmazhatják az oktatás során. Több tantárgyat viszont ezután utóbbi iskolákban is csak ukránul lehet oktatni.
Világos, hogy hathatós csonka-magyarországi anyagi és politikai támogatás nélkül a kárpátaljai magyarság sorsa rövid időn belül megpecsételődik, ezért a nemzetáruló Gyurcsány-Bajnai-rendszer bukása után Martonyi Jánosnak minden diplomáciai eszközt igénybe kell vennie e botrányos "csendes" népirtás megakadályozása érdekében. Reméljük, hogy legalább ezen a nemzetstratégiailag fontos területen nem okoz csalódást a Fidesz-kormány és a Jobbik javaslatára kész konkrét lépéseket tenni!
A Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési és európai parlamenti képviselői készen állnak, hogy minden demokratikus eszközt megragadva, de megalkuvást nem tűrve kiálljanak a kárpátaljai magyarság érdekeiért is. Az ideiglenesen elszakított magyar nemzetrészekkel kapcsolatos további jobbikos hírek, közlemények megtalálhatóak a www.szegedicsanad.hu internetes oldalon.
Szegedi Csanád
európai parlamenti képviselő (Jobbik)
a Jobbik alelnöke
(Kuruc.info)

Címkék: európai képviselő jobbik szegedi parlamenti csanád

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr482118205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása