Az Országgyűlés kedden várhatóan megválasztja Magyarország új, augusztus 6-án hivatalába lépő köztársasági elnökét.
A Fidesz-KDNP Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét, az MSZP Balogh Andrást, Magyarország thaiföldi nagykövetét jelölte a legfőbb közjogi méltóságnak. Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is jelöltté válhasson, az alkotmány alapján az Országgyűlés legalább ötven tagjának írásbeli ajánlása szükséges. Ennek alapján önálló jelöltet több frakció nem tud állítani.
A választás 13 órakor kezdődik. Először 10-10 percben bemutatkoznak a jelöltek, majd megtörténik a titkos szavazás. Ha ez eredményes, vagyis az összes képviselő kétharmada igennel szavaz valamelyik jelöltre, akkor az eredmény kihirdetése után a köztársasági elnök még aznap leteszi az ünnepélyes esküt. Mandátuma öt évre szól.
Az államfőválasztás előtt a képviselők megkezdik a polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvény hatályba nem lépéséről, valamint az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló javaslat általános vitáját. Ennek indoklása szerint az Alkotmánybíróság ugyan megsemmisítette az új Ptk. hatálybalépéséről szóló rendelkezéseket, a jogbiztonság, illetve a jogpolitikai célok világossá tétele érdekében azonban indokolt, hogy törvény mondja ki az új Ptk. hatályba nem lépését.
(MTI nyomán)

Címkék: fidesz államfőjelölt

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr652117942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása