Amerikai lapértesülés szerint az afgán felső vezetés tagjai valószínűleg több milliárd dollárt sikkasztottak el nemzetközi segélyösszegekből az utóbbi három évben, és a pénzt biztonságos külföldi helyekre juttatták.

Karzai és Obama. Utóbbinak egyre kínosabb

A Wall Street Journal amerikai nyomozókra hivatkozva arról írt: feltételezhetően Mohammed Fahim alelnök és Hamid Karzai elnök egyik fivére, Mahmúd is azok között van, akik dollármilliókat tettek el saját célra. Fahim visszautasította a lap állításait, Mahmúd Karzai - aki egyébként amerikai állampolgár - azt mondta, pénzátutalásait legitim módon, üzletemberként hajtotta végre.
A tekintélyes újság értesülése szerint a hatalmas pénzeket sokszor bőröndökbe pakolva és ágybetétekbe gyömöszölve repülőgépen juttatták ki az afgán fővárosból, Kabulból, ahonnan több mint 3 milliárd dollárt szállítottak el így.
Az amerikai és afgán nyomozó hatóságok kiterjedt korrupció- és kábítószerkereskedelem-ellenes ellenőrzésük során vizsgálják a pénzek mozgását. Azt gyanítják, hogy az afgán gazdaság méretéhez viszonyítva nagy összeg - az ország hazai összterméke tavaly mindössze 13,5 milliárd dollár volt - homályos eredetű.
A készpénz egy részét a feltételezés szerint a nyugati segélyezési összegekből, valamint olyan biztonsági és újjáépítési szerződésekből csípték le, amelyeket Afganisztán amerikai és európai partnerekkel, valamint a NATO-val kötött. Csak az észak-atlanti szervezet 14 milliárd dollárt fordított tavaly ilyen célokra. A Kabulból külföldre juttatott pénzek egy másik része pedig nyilván az illegális ópiumkereskedelem profitjából származik.
A Wall Street Journal szerint több készpénz hagyja el évente Kabult, mint amekkora összeghez a kormány adó- és vámbevételekből jut. "(Afganisztánban) nem terem a pénz a fán, úgy tűnik, a mi adódollárjainkat lopták el, meg persze az ópiumról van szó" - fogalmazott egy amerikai nyomozótiszt.
Aszif Dzsabar Kail tábornok, a kabuli nemzetközi repülőtér vámhatóságának főtisztje szerint a 3 milliárd dolláros összeg csak kis töredéke annak a pénznek, amely Kabult és Afganisztánt elhagyja. Több száz millió dollárt visznek ki az országból a gyengén ellenőrzött iráni és pakisztáni határszakaszon - tette hozzá. Nyugati és afgán becslések szerint naponta 10 millió dollár hagyja el Afganisztánt, sokszor a muszlim világban szokásos nyom nélküli pénzmozgatási eszköz, az úgynevezett havala útján.
A lap szerint az amerikaiak által vezetett vizsgálatok jelentős kockázattal járnak, ugyanis a sikkasztások feltehetően sok olyan befolyásos afgán tisztségviselőhöz kötődnek, akik az Egyesült Államok fontos szövetségesei a tálibok elleni küzdelemben.
(MTI)

Címkék: lapszemle külföld

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr442117908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása