Szükség van az önkormányzati rendszer áttekintésére, a finanszírozás újragondolására, ez lehet az önkormányzatok stabilitásának az alapja – állapították meg a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozójának résztvevői Gödöllőn tartott kétnapos tanácskozásuk hétfői zárónyilatkozatában.
A közös állásfoglalásban leszögezték, hogy az állam által előírt kötelező feladatok finanszírozásában az állam szerepvállalása – a 2009-ben elvont 120 milliárd forint következtében is – nagymértékben csökkent. Emiatt a közfeladatok ellátásának a feltételei romlottak. Mindezek következtében az önkormányzatok fele önhibáján kívül, kiegészítő állami forrás nélkül nem tudja a kötelező feladatait ellátni.
A nyilatkozat szerint fontos olyan pályázati források biztosítása, amelyek lehetővé teszik a növekvő üzemeltetési költségek jelentős csökkentését, az energiatakarékosságot, a megújuló energia alkalmazását. Alapvetően fontosnak nevezték a dokumentumban a túlbürokratizált közbeszerzési eljárás átalakítását és a versenyhivatal szerepének erősítését a közbeszerzési eljárásoknál tapasztalható korrupciós jelenségek visszaszorítására.
Az állásfoglalásban kiemelték: a kistelepülések az egyetemes magyar kultúra részét képezik, ezért elengedhetetlen, hogy minden település rendelkezzen az önkormányzás jogával. A kistelepülések jövőjének záloga a jó vidékfejlesztési politika, az önellátás, a munkahelybővítés, a családi gazdálkodás erősítése. Hatékony vidékfejlesztésre azért is szükség van, mert anélkül nincs erős, fejlődő gazdaság – olvasható a zárónyilatkozatban.
(MTI)

Címkék: önkormányzatok finanszírozás

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr942117065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása