A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Baloldali Párt kormányképtelensége feleslegessé teszi ezt a politikai alakulatot. A Der Spiegel beszámol arról, hogy egy bizalmas SMS nyilvánosságra hozatala miatt a kancellár nem hajlandó szóba állni az SPD elnökével.
Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)
A konzervatív német napilapban Nils Minkmar „Gyakorlatilag halott” című cikkében elemzi a Baloldali Párt legnagyobb problémáját, azaz hogy feleslegessé váltak.
A Baloldali Párt egyetlen fontos társadalmi vitában sem vesz részt, nem szervezi meg a politikai válaszokat, nem kapcsolja össze az erőket. Részt vesz ugyan az alkotmányban foglalt politikai akaratnyilvánításon, de alig nyilvánul meg a választásokon, a párt azonnal magára hagyja a polgárokat.
Senki sem szembesítette őket az ideológiai tévelygéseik közepette szinte büszkén elfogadott ítélettel, miszerint kormányképtelenek, s ezzel elárulják a választóik reményeit. A Baloldali Párt a héten ismét hiányozni fog, ha az elnökválasztáson Joachim Gauckot kellene támogatni.
Érdekes dolgokat találhat az olvasó a párt programjának tanulmányozásakor is. Az első fejezet a „Honnan jövünk, kik vagyunk” címet viseli. A szöveg döbbenetes szellemi lustaságról árulkodik. 1933 utáni történetükről azt írják az elvtársak, sokakat megöltek a nemzetiszocialisták, mások börtönben és táborban ültek vagy éppen elmenekültek az országból. Ez is igaz, de miért nem lehet kimondani 2010-ben, hogy sok német kommunista és szociáldemokrata szovjet táborokban ült, s közülük sokat csak azért tudtak a nemzetiszocialisták kivégezni, mert a szovjetek kiadták őket?
Azzal a ténnyel, hogy Sztálin bankrabló, gyilkos és zsaroló volt, mielőtt kommunista lett volna, s Lenin pontosan ezért a bűnözői vénájáért becsülte, egy modern baloldalinak szembe kell néznie. De a programtervezetben egy szó sincs a Hitler–Sztálin paktumról, Maóról és Pol Potról. Miközben a sztálinizmus borzasztó bűneit elhallgatják, a munkanélküliség felszámolását és a nők gazdasági függetlenségét dicsőítik az egykori Kelet-Németországban. Máshol azt követelik, hogy a gazdaság- és szociálpolitika boldoguljon jórészt vállalkozók, munkaadók és bankok nélkül. Egy világot képzelnek el a létező helyett, ami szebb a jelenleginél. De a Baloldali Pártnak sincs fogalma arról, hogyan lehet oda eljutni, s ezzel csalódást okoz a választóinak. Akit érdekel a politika, annak nem kell velük foglalkozni, ez ugyanis nem párt már, hanem egyfajta időtöltés.
Der Spiegel (spiegel.de)
A baloldali német hírmagazin Az SMS-ügy megterheli Merkel Gabrielhez fűződő kapcsolatát címmel ír a kancellár és az SPD elnökének személyes ellentétének okairól. Bizalmas SMS-ének nyilvánosságra hozatala óta Angela Merkel a lap információi szerint megszakította a kapcsolatát az SPD elnökével. Hogy a jövőben felveszik-e egymással a kapcsolatot és ha igen, mikor, arról a kancellár később dönt. A kancellárnak írt SMS nyilvánosságra hozatala példátlan cselekedet, ami felháborító, megmagyarázhatatlan és megbocsáthatatlan – vélekednek a történtek után három héttel is a berlini kormányban.
Sigmar Gabriel (SPD) Merkelnek egy SMS-ben Joachim Gauckot, mint pártok feletti jelöltet javasolta szövetségi elnöknek, Merkel erre válaszul megköszönte a tájékoztatást. Ez később – a kancellár válaszával egyetemben – megjelent a Der Spiegelben. A kancellár felháborodása olyan nagy volt, hogy az SPD elnökének SMS-ben elküldött bocsánatkérési kísérletét válasz nélkül hagyta.
A kancellári hivatal azzal érvel, hogy az eddigi gyakorlat szerint az ellenzék vezetője és a kancellár négyszemközti találkozóin elhangzottakat bizalmasan kezelik. Ehhez tartotta magát Gerhard Schröder és Angela Merkel is. Az SPD pártelnökei, Matthias Platzeck, Kurt Beck és Franz Müntefering rendkívüli helyzetekben fenntartották a bizalmas megbeszéléseket, melyekből sohasem szivárgott ki semmi. Gabriel bizalomszegése a gyakorlatban a kapcsolatok megszakítását eredményezte.
(MNO)

Címkék: lapszemle

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr502115836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása