Vasárnap már többfelé eléri a hőmérséklet a 25 fokot, de főként keleten és a középső megyékben gyakran lesz felhős az ég. Hétfőn folytatódik a melegedés, és a nap is többet fog sütni.

Részletes előrejelzés

Ma a néhány órás napsütés mellett főként az ország keleti és középső részén növekszik meg átmenetileg erősen a felhőzet, és elsősorban arrafelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A Dunántúlon és északkeleten időnként megerősödik az északias szél. 21, 26 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Kettősfronti hatás érvényesül. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A pollenkoncentráció nyugaton kissé növekszik, de szerencsére július végéig erősen allergén virágpor nincs nagy számban jelen a levegőben. A változékonyság miatt a légszennyezettség minimális szinten marad, a belvárosok levegője is tiszta. A nyugati határszélen az UV 11 és 15 óra között meglehetősen erős, fontos a védekezés. Máshol a felhőzet miatt kisebb terhelést okoz a napsugárzás. A közlekedést helyenként vizes útszakaszok nehezítik. A Kisalföldön és az északkeleti országrészben időnként erős, viharos széllökés teszi próbára a gépjárművek menetstabilitását.

Hétfőn a néhány órás napsütést felhőátvonulások zavarják meg, és délután helyenként zápor, zivatar várható. Az északkeleti országrészben élénk lesz az északkeleti szél. 25, 30 fokra melegszik a levegő.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz. Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.

Európai helyzetkép

Anticiklon hatására a Baltikumtól Lengyelországon és Németországon át Franciaország nyugati vidékéig, valamint Dél-Skandináviában napos, száraz idő uralkodik. A balti államokban 22-23 fokra melegszik napközben a levegő, Lengyelországban 25 fok a jellemző, Németországban ennél is pár fokkal melegebb van. Franciaországban a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé meghaladja a 30 fokot. A kontinens nyugati szélén a meleg időt délután heves záporok, zivatarok frissítik fel, megszakítva a délelőtti több-kevesebb napsütést. Ugyancsak zivatarok törnek ki délutánonként Spanyolország északi területein. Ibéria nagy részén a hőmérséklet meghaladja a 35 fokot, néhol a 40 fokot is megközelíti. Délkelet-Európában ciklon örvénylik, amelynek kiterjedt felhőrendszere a Kárpát-medencét és Ukrajnát is eléri. Területén gyakori az eső, helyenként heves zápor, zivatar is kialakul, és a hőmérséklet 20, 25 fok között tetőzik. A Földközi-tenger partvidékén a több-kevesebb napsütés mellett főként az Adria térségében, Észak-Görögországban és Franciaország déli partjai mentén fordul elő szórványos zápor, zivatar. Az Adria mentén és Észak-Görögországban 20, 25 fok, máshol 25, 30 fok között alakul a nappali hőmérséklet. A Kelet-európai-síkság északi részén hidegfront okoz felhősödést, záporokat, és ott csupán 20 fokig melegszik a levegő, míg a hidegfronttól délkeletre folytatódik a napsütés és a 35 fok feletti forróság. Erős északias szél jellemzi a Baltikumot, a Kelet-európai-síkság északi vidékét, a Kárpát-medencét és az Adria térségét. A kontinens nyugati szélén zivatarok környezetében alakul ki rövid időre erős, olykor viharos széllökés.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr552112969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása