"Súlyos gondok" vannak az afganisztáni háborúval, a vártnál nehezebben és lassabban halad a szövetségesek akciója - mondta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója egy vasárnapi interjúban.
Van előrelépés az Egyesült Államok által vezetett katonai műveletekben, de "nehezebbek és lassabban haladnak, mint bárki gondolta" - fogalmazott Leon Panetta az ABC televízió This Week című műsorában.
A siker vagy a kudarc szerinte azon fog múlni, hogy az afgánok vállalják-e a felelősséget, képesek-e hatékony hadsereget és rendőrséget működtetni a stabilitás fenntartása érdekében. "Ha erre képesek, akkor szerintem el tudjuk érni azt a haladást, azt a stabilitást, amelyre az elnök törekszik" - mondta. "Nem lesz könnyű dolog" - tette hozzá.
Az Egyesült Államok első számú külföldi hírszerző szervezetének vezetője utalt arra, hogy a szövetséges csapatok törzsi közösségekkel harcolnak; "egy olyan országról van szó, ahol problémák vannak a kormányzással, gondot jelent a korrupció, a kábítószer-kereskedelem és a tálib felkelés" - fogalmazott. A CIA-igazgató szerint Afganisztánban fokozódik az erőszak. Azt is kijelentette, hogy szerinte a jelenlegi amerikai stratégia jelenti a megfelelő Afganisztán-politikát.
Panetta arról is beszélt az interjúban, hogy megítélése szerint Iránnak elegendő alacsony dúsítású uránja van "két atomfegyver előállításához". Azzal kapcsolatban, hogy a perzsa állam mikorra válhat atomhatalommá, azt mondta: Teheránnak valószínűleg egy évre van szüksége az atombomba előállításához, és további egy évre a bomba bevetéséhez szükséges rendszer kifejlesztéséhez.
(MTI)

Címkék: háború cia afganisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr202114411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása