A korábbi szabályozás szerinti három nap helyett már csak két nap jogorvoslati idő áll az érintettek rendelkezésére, ha egy választási szerv határozatát meg akarják támadni; az Országgyűlés hétfőn változtatta meg a választási eljárásról szóló törvénynek a határidőkre vonatkozó részét. A törvénymódosítás azt jelenti, hogy ha például egy választási bizottság pénteken döntést hoz, az abban érintett személy vagy szervezet azt szombaton vagy vasárnap tudja megtámadni. A határidők mindig az adott napon 16 óráig "számítanak", a hétvégéken is.
A jogalkotó célja a jogorvoslati idő lerövidítésével az volt, hogy felgyorsítsa a választási szervek döntéshozatalát, és ezzel is rövidítse a választási eljárás idejét.
Ha a kifogást tevőt a határozat meghozatala után nem tudják két napon belül értesíteni és így nem tud jogorvoslattal élni, akkor az adott döntés jogerőre emelkedik, így később nincs lehetősége azt megtámadni.
A választási bizottságok ülései a jogszabályok szerint nyilvánosak, tehát azokon hallgatóként bárki részt vehet. A több órás ülésekre azonban jellemzően nagyon kevesen mennek el. Ebben szerepet játszhat egyebek mellett az, hogy a meghívót nem teszik közzé és a várható napirendet általában nem hirdetik meg a világhálón, csak "papír alapon", valamelyik önkormányzati hirdetőtáblán.
A települési szint felett - a jogorvoslati eljárásokban általában "másodfokon" működő - területi (megyei, illetve fővárosi) választási bizottságok azonban általában már az interneten is meghirdetik üléseik időpontját, illetve közzéteszik az ott meghozott határozatokat. Így például a Fővárosi Választási Bizottság mellett működő Fővárosi Választási Iroda eddigi gyakorlata az volt, hogy legkésőbb az adott határozat elfogadását követő nap a www.budapest.hu-n ismertették a határozatok szó szerinti szövegét. Az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatait pedig szinte azonnal, a döntést, illetve az annak aláírását követő percekben, gyakran az éjszakai órákban közzéteszik az interneten, a www.valasztas.hu oldalon.
A választási bizottságok mellett működő választási irodáknak - tekintettel a rövid jogorvoslati időre - a hét végén is ügyeletet kell tartaniuk, hogy a hozzájuk érkező beadványokat, jogorvoslatokat időben át tudják tenni az azokat elbíráló bizottság vagy bíróság elé. Az eljárási rend szerint ugyanis a jogorvoslatot annál a szervnél kell benyújtani, ahol a kifogásolt határozatot hozták. E szervnek a dolga az, hogy a beadványt a "következő" szintre eljuttassa.
A választási eljárási törvényben a jogalkotó a korábbi háromról két napra csökkentette a névjegyzékbe vétel elleni kifogással, a jelöltek és jelölő szervezetek nyilvántartásba vételével valamint vélelmezett jogszabálysértés és választási alapelv-sérelem miatti kifogás benyújtási és elbírálási határidejét.
A választási eljárásban azonban továbbra is egynapos határidők maradnak a választás eredménye elleni jogorvoslati kérelemnél, illetve a szavazólap adattartama elleni jogorvoslati kérelemnél.
(MTI)

Címkék: antimagyarizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr492113740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása