Egy frissen közzétett tudományos kutatás alátámasztja, hogy a magzatok a 24. hét előtt nem éreznek fájdalmat. A felfedezés az abortusz ellen kampányolók érveit gyengíti, ennek tudatában kevésbé meggyőzően lehet érvelni a terhesség-megszakítás utolsó időpontjának előre hozása mellett.

A fájdalomérző idegvégződések a 24. hét előtt nem fejlődnek ki annyira, hogy a magzat bármiféle fájdalmat érezzen, olvasható a nagy-britanniai Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (Royal College) tanulmányában, amelyet az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériumának megbízásából készítettek.


Allan Templeton, a Royal College elnöke és professzora a The Times magazinnak elmondta, hogy ez a kutatás válasz azoknak az abortusz ellenes csoportoknak, akik szerint az emberi magzat igenis érez fájdalmat a 24. hét előtt, és ez a koraszülött babáknál bizonyított tény. Ez az állítás azonban nem igaz a méhben lévő magzatra - állítja Dr. Templeton.


A kutatás egy másik felfedezése, hogy a méhben a magzat nyugodt és öntudatlan, így a terhesség-megszakítás során nem szükséges a magzat érzéstelenítése.  "Az eredmények semmivel sem támasztják alá, hogy szükséges lenne az abortusz utolsó időpontjának a 20. terhességi hétre való korlátozása" - jegyezte meg a professzor a magazinnak.


Két éve a brit parlamenti képviselőknek konzervatív indítványra arról kellett szavazniuk, hogy a magzatelhajtás legkésőbbi időpontja a terhesség 20. hetére csökkenjen-e. Az indítványt akkor nagy többséggel leszavazták.


Jelenlegi a parlamenti képviselők körében már nagyobb lenne az indítvány támogatottsága, de számos liberális képviselő továbbra is ellenzi az abortusz legutolsó időpontjának a 20. hétre való lecsökkentését. A Downing Street szóvivője a médiának úgy nyilatkozott, hogy a miniszterelnök "továbbra is a tudomány álláspontját tatja mérvadónak e témában".


Az abortusz ellen kampányolók azzal is érvelnek, hogy a koraszülött babák életbemaradási aránya nagyot nőtt az utóbbi évtizedben, és az abortusz mégiscsak egy emberi élet kioltása. Hazánkban, az Egyesült Királysághoz hasonlóan, legfeljebb a magzat 24 hetes koráig lehet abortuszt végezni - bizonyos feltételek fennállása esetén.

Medipress

Címkék: terhesség fájdalom magzat abortusz terhesség megszakítás magzatelhajtás abortusztörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr972113761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása