Televíziós vitaműsorra volt hivatalos nemrég az erdélyi magyarság politikai és parlamenti érdekképviseletét ellátni hivatott RMDSZ elnöke, Markó Béla. Ez önmagában még nem is lenne túl izgalmas hír, ha nem tűnt volna fel szerénységemnek is az, ami a Háromszék publicistájának, Simó Erzsébetnek szintén nem kerülte el a figyelmét. Markó Béla immár úgy viselkedett, mint aki tisztában van a realitásokkal.
A megtévesztés és hazugság nagymesterének előadásából kiderült, hogy tisztában vannak vele, a romániai megszorító intézkedések megszavazása miatt (Románia, a gazdasági válságot megfékezendő, egy sor drasztikus intézkedést tervez bevezetni, többek között az állami alkalmazottak fizetésének 25%-kal, illetve a nyugdíjak 15%-kal való megkurtítását. Az ezt helytelenítő parlamenti ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be az etnikai alapon szerveződő régiókat ellenző Emil Boc kormánya ellen. Az RMDSZ nem szavazta meg ezt az indítványt, így a Boc-kormány és vele párhuzamosan a megszorító intézkedések tervezete életben maradt - a szerző megjegyzése) az erdélyi magyarság nagy része elpártolt tőlük.
Markó Béla azonban elegánsan ragadta meg a lehetőségét annak, hogy Románia utóbbi húsz évének legstabilabb választórétegének, az erdélyi magyarság bizalmának elvesztését pusztán a megszorító intézkedések támogatására kenje. A valóság azonban ennél jóval bonyolultabb, mint a vitaműsorban a Lenin-arcmás versenyre nyugodtan benevezhető Bellánk (szójáték, a románok nem tudják helyesen kiejteni a Béla nevet, így gyakran Bellának ejtik) elejtette megjegyzésként, számára az autonómia inkább valamiféle kulturális-gazdasági kontextusban képzelhető el, semmint politikai-területi elv alapján. Nesze neked, Székelyföld, és húsz évnyi autonómia-küzdelem.
Az eset jól példázza azt az állapotot, amiben az értelmiségét elvesztett erdélyi magyarság leledzik jelenleg. Adott egyfelől az egymásnak homlokegyenest ellentmondó, politikailag és szervezetileg kétségkívül erős RMDSZ és annak nem túl jelentős, a Magyarország miniszterelnökének ülepe felé folyatott erőteljes nyelvcsapások versenye miatt erősen megosztott, a politikai betűszók halmazának gazdagságában rekordot felállító ellenzék, amely csekély létszáma és még csekélyebb erejének megerősítése helyett szekértáborokba tömörül. A teljesség igénye nélkül: a Tőkés László nevével fémjelzett EMNT, a Kövér László kebelbarátjának számító Szász Jenő által vezetett MPP, a csak és kizárólag Székelyföld autonómiájával foglalkozó SZNT és a sort bizony lehetne még folytatni.
No, de vissza a mi gyönyörűséges Bellánkhoz és az erdélyi helyzethez, amely szinte tálcán kínálja az alkalmat arra, hogy a Markó Béla által vezetett alakulat simán vehesse a két év múlva bekövetkező választások akadályát. A fentebb említett autonómiaellenesnek is nevezhető Markókijelentés nyomán senkinek nem jutott eszébe megkérdezni a választott vezetőnktől, hogy ugyan már, akkor minek kampányolt nem is oly rég az "Együtt az autonómiért" szlogennel? Hisz a kérdésből való ilyen mérvű visszatáncolása felér egy Őszöddel, de az is lehet, hogy kettővel, tekintve, hogy sorsunkat alapvetően befolyásoló probléma felvállalása elől menekült el, dacára annak, hogy kampányának ez volt a központi üzenete.
Az egész történet lényege, hogy Markóék készek az autonómiaküzdelmet is feláldozni annak érdekében, hogy a megszorító intézkedések megszavazása miatt okozott társadalmi csalódást valahogy semlegesítsék. Hisz az önrendelkezés annyira elvont az egyszeri székelynek, a nyugdíjlevágás pedig annyira húsba vágó, hogy akkor inkább az autonómia elárulói legyenek ők, mint a Mózsi bá' zsebéből komoly összegeket kihúzó patás ördög.
Markó mindezt nyugodtan megteheti, és ez a legkeserűbb az egészben. Orbán Viktor és társai által az RMDSZ ellenzékeként felépíteni kívánt Magyar Polgári Párt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és akkor még finoman fogalmaztunk. Tőkés László, az RMDSZ-szel elégedetlen magyarok egykori legendás vezéralakja gyakorlatilag visszatért a meleg akolba, Belláékkal közösen indult az EP-választásokon, Semjénnel és a verespataki ciános technológiára alapozott bányanyitást elősegítő Borbéllyal bájvigyorog, miközben Partium, Mezőség, Szilágyság, Bánát és Székelyföld magyarjainak arcára kiül az undor. Az MPP ebből a körből kikerült, valahol elakadt Szász Jenő nyelve, vagy csak nem volt elég hosszú, nem tudni, mindenesetre az a hír járja Erdély magyarlakta területeit, hogy Orbán Viktor hű cimborája, Tőkés László, aki visszaevez a jobboldali ellenzéki magyarokkal Bella csónakjába, hogy ne legyen több gondja a renitenskedő magyarokkal sem Budapestnek, sem Bukarestnek.
Így áll hát a helyzet Erdélyben, ahol Markó Béla őszödi beszéde alig lepett meg valakit.
Magyarországi olvasók számára egy kis magyarázó történet: az Európai Néppárt tagjaként Markóék simán az ex-komcsi, szocialista Geoana nevű jelöltet támogatták az elnökválasztás során. Mikor kiderült, hogy Basescu nyert, ők simán beálltak a tengerész kormányába, majd a fent említett bizalmatlansági indítvány megszavazásának idején ki is segítették a romániai narancspártot, így az elkerülte a kormányának csúfos bukását. Magyarán, azok ellen szavazott e létkérdésben az RMDSZ, akiknek a támogatására alig fél évvel ezelőtt felszólította a magyarokat. Az "együtt az autonómiért szlogen" mára már elkopott, arra sem tartják érdemesnek, hogy román újságírók előtt megvédjék álláspontjuk. Magyarán: kampányolunk azzal, hogy kapjátok ezt, majd egy vitaműsorban ennek ellenkezőjét támogatjuk, felszólítunk ara, hogy támogassátok a vörösöket, de mi simán összefekszünk a narancsokkal, majd a ti zsebetek védelme helyett azok ellen szavazunk, akiknek a támogatására kértünk titeket. Követhetetlen? Az! De ez az RMDSZ és ide tart vissza (kérdés, hogy távozott-e valójában valamikor) Tőkés László, és Bella-Laci "héja-nászából" megszületett torz alakulatot fogja majd keblére ölelni Orbán Viktor.
Csoda-e az, ha egy román újságíró epésen állapította meg: az RMDSZ elindult a balkanizálódás útján?
A gondolkodó magyarok pedig így sóhajtanak fel Erdély eldugott zugaiban: adjon az Isten nekünk is egy Jobbikot!
Hát, tényleg adjon az Isten!
Friessner József - Nagyszeben

Címkék: béla levelek markó olvasói

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr822107755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása