A borús napok miatt egyelőre csak a szörfösök és a vitorlázók élvezik a Balatont.

– Végre! – sóhajtott fel az egyik büfés a balatonfenyvesi strandon, amikor a szezonkezdet felől érdeklődtünk nála. – Eddig semmi, úgy kellett ez a kis napsütés, mint télen a hó a vetésekre. Talán a hét végével már lesz valami forgalom.

A falatozók, üzletek, butikok tulajdonosai közül néhányan nem ennyire optimisták, hiába akadna vevő, több helyen is fennmaradtak a rácsok. Pedig végre tényleg kisütött a nap, s bár a parton az erős szél miatt elkélt a könnyű dzseki vagy a pulóver, mégis sokan felkerekedtek, legalább kicsit kimozduljanak otthonról.

Napozásról persze szó sem lehetett, nem is feltétlenül a szél miatt, sokkal inkább, hogy a strand füves területe inkább egy visszahúzódó lápra emlékeztetett: bokáig érő sár, rosszabb esetben tíz centis víz fogadta, aki a fűbe merészkedett.

A parton pedig a szél korbácsolta hullámok ürítették ki a sétányt, így a többség megelégedett, hogy néhány percig tisztes távolból nézte a haragos vizet, dacolt a széllel, majd inkább védett helyet keresve napfürdőzött egy padon, lángost, esetleg fagylaltot majszolva.

Kiváló vízminőség – hirdette büszkén a tábla a bejáratnál, ennek ellenére fürdeni senki sem vágyott a vízbe, amúgy nehézkes is lett volna a bejutás, ugyanis a lejáró deszkalapját nemes egyszerűséggel letépte a viharos szél. Melynek viszont kifejezetten örültek a vitorlázók és a szörfösök. Utóbbiak, kihasználva, hogy nem kell a fürdőzőkre vigyázni, fel-alá száguldoztak a strand előtti nyílt vízen, a konzervatívabbak hagyományos vitorlával, az újdonságok kedvelői siklóernyővel – kite-tal – lovagolták a hullámokat.

A partról kamerákkal, telefonokkal vették bravúrjaikat, persze főként a fiatalabbaknak csorgott a nyáluk, az idősebbek inkább a szélre panaszkodtak. No és pöröltek a látványtól nehezen szabaduló, ám láthatóan rájuk bízott ifjakkal.

– Július közepéig vigyázunk a két unokára a nejemmel – magyarázta Fellegi József –, utána tudnak szabadságra menni a fiamék. Nem is tudom, melyik idő a jobb: ha esik, otthon vannak, s könynyebb rájuk felügyelni, viszont sajnálom őket, hogy ilyen a szünidejük.

– A nyaralóban csak tévézni lehet, de ilyenkor még normális műsor sincs – szólt közbe Fellegi Bálint. – Jó lenne már fürdeni...
– Majd a jövő héten – válaszolta nagyapja. – Akkorra megjön a jó idő.
A Balatonnál mindenki ebben bízik... 

A hideg, esős napok után sokakat kicsalt a szerdai napsütés a Balaton partjára. Bár a vízbe csak a szörfösök merészkedtek, végre volt némi forgalmuk a tóparti vendéglősöknek is.
(SONLINE)

Címkék: balaton siklóernyősök

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr362105857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása