Az antiszemita támadások jelentős növekedése miatt az amszterdami hatóságok "csalik" bevetését fontolgatják: ortodox zsidónak öltözött, fedett rendőröket küldenének az utcákra, akik azonnal őrizetbe vennék a gyalázkodó vagy erőszakosan fellépő gyanúsítottakat, és ezzel elrettentenék az esetleges további támadókat.

"Komolyan vizsgáljuk, hogyan segíthetik a zsidók elleni diszkrimináció és erőszak megakadályozását az olyan hagyományosnak nem mondható módszerek, mint az úgynevezett csalizsidók bevetése" - mondta Lodewjik Asscher, az amszterdami polgármester szóvivője.
Az elképzelést határozottan támogatja a hollandiai Izrael Tájékoztatási és Dokumentációs Alapítvány (CIDI). A "csalizsidók" bevetését nemrégiben egy amszterdami szociáldemokrata politikus, Ahmed Marcouch javasolta. A marokkói származású muzulmán politikus így reagált egy TV-adásra, amelyben titokban filmre vett muzulmán fiatalokat mutattak, akik a hitleri köszöntéssel inzultáltak és megfenyegettek egy rabbit a nyílt utcán.
A CIDI adatai szerint aggasztóan megszaporodtak az ilyen fajta támadások Hollandiában. A Meldpunt Discriminatie szervezethez tavaly csak Amszterdamból 41 ezzel kapcsolatos bejelentés érkezett, az előző évi 17 bejelentéshez képest. A nem jelentett esetek száma a szervezet becslései szerint jóval magasabb lehet. Legtöbbször marokkói származású fiatalok csoportjai követik el ezeket a támadásokat.
A zaklatások miatt érezhetően megnőtt a félelem a Hollandiában élő, mintegy 40 ezres zsidóság körében - közölte Elise Friedman, a CIDI antiszemitizmus-szakértője. Azért, hogy az utcán "ne ócsárolják, ne köpjék le vagy ne dobálják meg kövekkel", egyre több zsidó kényszerül arra, hogy nyilvánosan ne viseljen kipát vagy ne hordja vallásának más ismertetőjeleit - tette hozzá.
Az ötletet, hogy zsidónak álcázott rendőröket küldjenek az utcákra, azokból a jó tapasztalatokból merítették, amelyeket a "csalimelegekkel" értek el a homoszexuálisok elleni támadások visszaszorításában - hangsúlyozta Bartho Boer, a polgármester szóvivője. "Az ügyészséggel és a rendőri vezetéssel együtt vizsgálja Amszterdam önkormányzata, hogy a csalik bevetése a zsidók elleni támadások megfékezésében is hatékony és egyúttal jogszerű lehet-e". Döntés előreláthatólag nyár után várható az ügyben.
(MTI nyomán)

Címkék: hollandia zsidók

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr312107788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása