A 2009. januári gázai hadművelet során elkövetett emberiség elleni és háborús bűncselekmények vádjával jelentettek fel Brüsszelben volt és jelenlegi izraeli vezetőket palesztin személyek, akik közül az egyik belga állampolgár.
A közös vádiratot 14 személy nevében fogalmazták meg, és benyújtását a belga jogban ismert "egyetemes illetékesség" elve tette lehetővé, ami a bűncselekmény elkövetésének helyszínére való tekintet nélkül módot ad a büntető eljárás kezdeményezésére.
A többségükben ma is gázai lakosú palesztinok többek között Ehud Olmert volt izraeli kormányfőt, Cipi Livni volt külügyminisztert, Ehud Barak védelmi minisztert, valamint katonai és titkosszolgálati vezetőket vádolnak.
A 70 oldalas feljelentésben felsorolt cselekmények között mecset elleni, polgári személyek életét kioltó támadás, olívaültetvény felperzselése, vízvezetékrendszer szétdúlása egyaránt szerepel. A vádpontok alapját lényegében Richard Goldstone ENSZ-megbízott jelentése képezi.
Izrael és Belgium között egyszer már volt konfliktus hasonló ügyben: 2001-ben Ariel Saron izraeli kormányfőt jelentették fel a belga hatóságok előtt az "egyetemes illetékességre" hivatkozva a libanoni palesztin menekülttáborokban 1982-ben elkövetett vérengzések miatt. Akkor az ügy úgy oldódott meg, hogy belga állampolgár közvetlen érintettségére korlátozták az "egyetemes illetékesség" érvényesíthetőségét. Most azonban a vádirat benyújtóinak egyike belga állampolgár, így ez nem kizáró ok.
(MTI nyomán)

Címkék: külföld zsidóbűnözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr862105193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása