Visszafordítaná az órát a magyarországi sajtószabadság tekintetében az új médiacsomag - vélekedett az Európai Újságírók Szövetsége. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke is hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak, szerinte ugyanis pártállami gondolkodásmódra emlékeztet az a passzus, ami a sajtónak feladatokat szabna. Eötvös Pál szerint a közmédiára vonatkozó törvények is aggályosak, hiszen a politikának totális befolyása lenne.

Az Európai Újságírók Szövetsége (EFJ) szerint a Fidesz médiacsomagja "korlátozó jellegű", amely "keretek közé szorítja a véleménynyilvánítás jogát és így a szólásszabadságot is".

A tervezet "nem felel meg a pluralizmus és a sokféleség európai normáinak", és az órát azokba az időkbe állítaná vissza, amikor Magyarország kommunista uralom alatt és a média állami ellenőrzésének árnyékában élt - áll a közleményben.

Hasonlóan látja a helyzetet Eötvös Pál az EFJ kötelékébe tartozó Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke is, aki két rendkívül nagy hibát emlegetett a médiacsomaggal kapcsolatban. Szerinte ugyanis nem fogadható el a közmédiumokra vonatkozó részből, hogy a kormányon kívül semmilyen más szervezetnek nem lesz befolyása.

"Az teljesen természetes, ha a kormány befolyást gyakorol a közmédiumokra, de a totális befolyás már nem fogadható el" - fogalmazott az elnök utalva arra, hogy más szervezetnek nem lesz beleszólása a közmédiumok működésébe.

Eötvös Pál szerint különösen aggályos, hogy a törvény kiterjesztené a közmédiumokra vonatkozó szabályokat a magáncégekre is. Az egyik paragrafus például úgy kezdődik, hogy a "sajtó feladata", holott a sajtónak nincsen feladata - fejtette ki hozzátéve, hogy ez a felfogás a pártállami gondolatokra emlékezteti, amikor még mindent feladattal láttak el. Hangsúlyozta azonban, hogy a magánsajtónak nem lehet feladatokat szabni, mert ezek a cégek ugyanúgy a piac szabályai szerint működnek, mint bármely más vállalat.

"Akármennyire is mást gondol a közvélemény, de csak a közmédiumoknak lehet feladatokat szabni, azok ugyanis közpénzből működnek, a magáncégeknek viszont nem" - mondta.

Ki dönti el, hogy mi a hiteles, gyors és a pontos - tette fel a kérdést Eötvös Pál utalva a törvényben meghatározott feladatokra.

Nemzetközi felháborodás a Fidesz médiacsomagja miatt

Az EFJ megítélése szerint a javaslat állami szabályozás alá vonná a nyomtatott és audiovizuális média nagy részét, de részlegesen még az internetet is. Mivel a tervezet felszínes és nem tartalmaz világosan meghatározott normákat, félő, hogy az új szabályok önkényes alkalmazásra és beavatkozásra adnak lehetőséget - áll a közleményben.

A szövetség - "anyaszervezetével", a világ újságíró-szervezeteit képviselő Nemzetközi Újságíró Szövetséggel (IFJ) közösen - a magyar kormányt a javaslat visszavonására szólította, továbbá arra, hogy indítson átfogó nyilvános vitát a témáról, a média képviselőivel pedig folytasson párbeszédet.

Bármilyen új jogszabálynak törvényes garanciákat kell nyújtania az újságírói és szerkesztői szabadságra, és segítenie kell a szabályok etikus gyakorlatba ültetését - jelezte az EFJ, amely Európa 30 országában több mint 250 ezer újságírót képvisel.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségét és a Sajtószakszervezet tagjai közé soroló európai szövetség aláhúzta azt is, hogy támogatja a tervezet ellen hangjukat felemelő magyar tagszervezeteit, illetve más tiltakozó civil szervezeteket és polgárokat is.

Eötvös Pál arra a felvetésre, hogy milyen alternatív tiltakozási módot tartana elképzelhetőnek a tervezet ellen, úgy felelt, hogy szerinte a hazai szakma túlságosan megosztott ahhoz, hogy közösen lépjen fel.

Más hazai szervezetek is kifogásolják, hogy nem volt valódi egyeztetés

A Sajtószakszervezet elnöke szerint is szükség lenne módosításokra a médiacsomagban. Tripolszky László úgy vélekedett, hogy a törvényben lehetőséget kellene biztosítani a korrekcióra, de az is fontos lenne, hogy a munkavállalói érdekképviseletek is jelen legyenek az új testületekben.

Tripolszky hangsúlyozta, hogy a közszolgálati médiumokban dolgozóknak fokozott munkajogi védelmet kellene biztosítani. A Sajtószakszervezet szeretné azt is elérni, hogy külön csatornák közvetítsék a parlamenti munkát, valamint hogy mindenki számára elérhető legyen a közszolgálati médiumok által sugárzott adók.

Tripolszky László kifogásolta azt is, hogy a Fidesz törvényhozási tempója túlságosan gyors.

Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet képviselője elmondta: mindenképpen teret kell biztosítani a társadalmi és szakmai vitának. A javaslat platformsemleges, tehát minden médiatípusra kiterjedő tervezet, ám ma már minden platformra másféle szabályozás szükséges, ezért szerinte - egyebek mellett - ezért sem felel meg a médiaszabályozási alapelveknek.

A tájékoztatási kötelezettség a TASZ szerint idejétmúlt megoldás, mert ha ez az online médiumokra is vonatkozna, az "teljesíthetetlen és végrehajthatatlan" lenne, akárcsak a médiumok, blogok, online szolgáltatások regisztrációs kötelezettsége.

Czeglédi László, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke azonban azt mondta: egyetért a közmédiumok kuratóriumaira vonatkozó módosítással, mivel azok most nehezen működnek. Kifogásolta ugyanakkor, hogy a bizottság csak ezen az ülésen adott módot arra, hogy a szakmai szervezetek a médiacsomag sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslati részéről vitázzanak.
(Népszava)

Címkék: alkotmány sajtószabadság médiatörvény szakszervezetek véleményszabadság

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr242104764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása