Kormányalakítási megbízást adott Iveta Radicovának szerdán Ivan Gasparovics tót köztársasági elnök. Radicová elfogadta a felkérést.

„Kormányunk a polgári felelősség és együttműködés kormánya lesz” – jelentette ki Radicová, aki a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) alelnöke. Radicová bírja további három párt támogatását is. Az alakulófélben lévő új négypárti koalíciónak a 150 tagú parlamentben összesen 79 képviselője van.
Korábban írtuk: Megegyezett a programtézisekben a négy párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - közölte kedden éjfél előtt Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) kormányfőjelöltje.
"Megállapodtunk a programtézisekben, amelyekkel a polgárok elé lépünk, s amelyek a jövőbeni kormányprogram alapját fogják képezni" - jelentette ki a majdnem tízórás tanácskozást követő sajtóértekezleten Radicová.
A kiemelt feladatok közül megemlítette a közkiadások helyzetének javítását, az ún. Szlovákia eladósodásának megállítását, a "korrupció és a kliensi rendszer elleni harcot", az igazságszolgáltatás reformját, a parlamenti képviselők mentelmi jogának szűkítését, a járulékok rendszerének átalakítását és az árvízkárok gyors helyreállítását.
A Híd által szorgalmazott átfogó kisebbségi törvény kidolgozása és elfogadása nem került be az új kormánykoalíció prioritásai közé. Bugár Béla pártelnök szerint viszont sikerült keresztülvinniük, hogy a jövőben módosítsák a szlovák állampolgársági törvényt, eltávolítsák az államnyelvtörvény egyes vitatott elemeit, és megkezdjék a munkát a "nemzeti kisebbségi kultúrák finanszírozását szabályozó törvényjavaslaton".
"Nem fogunk adót emelni" - szögezte le az SDKU vezetője.
Radicová ugyanakkor elismerte: vannak tézisek, amelyekben nem sikerült közös nevezőre jutni a pártoknak, így ezek nem is kerülnek be a jövőbeni programba. Ezek között említette a lelkiismereti szabadság védelmét, az állam és az egyház viszonyát, az egyneműek regisztrált partnerségét és a marihuánafogyasztás "másfajta, enyhébb kezelését".
"Közös érdekeinket a pártérdekek elé helyeztük" - fejtette ki Radicová. Hozzátette: mindenki engedett valamiben. A tanácskozás szerinte építő jellegű volt.
"Azt kerestük, ami összeköt, s nem azt, ami elválaszt" - szögezte le.
A kedden délután kettőkor kezdődött tanácskozás zárt ajtók mögött zajlott le, s csak annyit tudni, hogy azt egyszer rövid időre megszakították. A pártvezetők állítólag a tót-magyar viszonyról konzultáltak szakértőikkel. Hivatalosan az információt senki sem erősítette meg. Az nem világos, hogy a vita Pozsony és Budapest, vagy a felvidéki magyarok és Pozsony viszonyát érintette.
A választásokat tíz napja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte majdnem 35 százalékos eredménnyel, de nem akadt koalíciós partnere, így egyedül képtelen többségi kormányt alakítani. Robert Fico, a Smer elnöke kormányalakítási megbízatást kapott az államfőtől, amelyet szerdán várhatóan visszaad Ivan Gasparovicsnak. Az elnök szerdán délután fogadja az alakuló koalíció képviselőit is, akiknek közös kormányfőjelöltje Iveta Radicová.
A koalíció létrehozásáról a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd párt állapodott meg. A koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője lenne.
(MTI nyomán)

Címkék: állampolgárság felvidék nyelvtörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr542105177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása