Szerbia egy jottányit sem enged Koszovóból, és továbbra is kompromisszumos megoldást szorgalmaz tartománya jogállásának meghatározásában - közölte Vuk Jeremics szerbiai külügyminiszter.
Jeremics az osztrák állami rádióban hétfő este sugárzott interjúban beszélt erről.
Ami Koszovót illeti, Szerbia egy jottányit sem fog változtatni politikáján. Olyan nemzetközi helyzetet kívánunk teremteni, amelyben nyilvánvalóvá válik, hogy egyfajta kompromisszumra van szükség. Az egyoldalúan kikiáltott függetlenség viszont semmiképpen sem kompromisszum - mondta Jeremics.
A szerbiai külügyminiszter hétfőn Bécsben felszólalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Állandó Tanácsa előtt. Beszédében azt az elvárását fogalmazta meg, hogy miután a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) állást foglal Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségéről, az ENSZ-közgyűlés minden érintettet felszólít arra, hogy párbeszéd révén jussanak egyetértésre Koszovó jogállását érintő nyitott kérdésekben. Emlékeztetett arra: Szerbia a lehető legvisszafogottabban reagált arra, hogy Pristina egyoldalúan kikiáltotta déli tartományának függetlenségét, és nem is tett egyoldalú ellenintézkedéseket sem, hanem az ICJ-től kért véleményt.
A hágai bíróság várhatóan valamikor ősszel foglal állást Koszovó függetlenségéről.
(MTI)

Címkék: szerbia koszovó

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr522100280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása