Bronislaw Komorowski ideiglenes lengyel államfő az előre hozott elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában a szavazatok több mint 41 százalékát szerezte meg, közel hat és fél százalékkal megelőzve Jaroslaw Kaczynski volt kormányfőt - közölte hétfő reggel a lengyel választási bizottság a szavazatok 94 százalékának összeszámlálása alapján.

Bronislav Komorowski, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) jelöltje a voksok 41,22 százalékát szerezte meg. Legfőbb vetélytársa, az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt színeiben induló Jaroslaw Kaczynski 34,74 százalékot kapott. Az előzőleg, 15 százalékos feldolgozottság alapján közzétett részeredmények Komorowski kétszázalékos előnyéről tanúskodtak, az új részeredmény szerint a PO jelöltje már közel 6,5 százalékkal vezet.

A várakozásoknak megfelelően a július 4-én tartandó második fordulóba Komorowski és Kaczynski jut tovább.

A választási bizottság szerint a harmadik helyezett, Grzegorz Napieralski, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) nevű párt elnöke, aki a voksok 13,68 százalékát gyűjtötte össze. A többi, hét jelölt eredménye messze elmarad a három élen végzett politikusétól, a voksok kevesebb mint 3 százalékára tettek szert.

A végleges eredmények hétfő délután várhatók.

Elemzők szerint a második fordulót illetően egyik legfontosabb kérdés az, hogy kire adják majd a voksukat Napieralski baloldali szavazói. Ilyen szempontból a liberális Komorowski esélyei jobbak, mint a konzervatív Kaczynskié.

Az eredmények közzététele után Komorowski elégedettségét és örömét fejezte ki, megköszönte a támogató szavazatokat, és a második fordulóra utalva arra szólította híveit, hogy "a végsőkig harcoljanak Lengyelország szebb jövőjéért". Jaroslav Kaczynski is arra hívta fel támogatói figyelmét, hogy a választásnak még nincs vége, és a nyerés szempontjából kulcsfontosságú a győzelembe vetett hit.

A megméretés az idén ősszel lett volna esedékes, de a lengyel kormánygép április 10-i oroszországi katasztrófája nyomán - amelyben Lech Kaczynski elnök és hitvese mellett számos politikai, katonai, gazdasági és egyházi vezető, a társadalmi és kulturális élet több kiválósága is életét vesztette - korábbra kellett kiírni a választást.

Az 57 éves Komorowski, aki a szerencsétlenség után a szejm elnökeként automatikusan ügyvezető államfő lett, ezzel némileg kényes helyzetbe került, tekintve, hogy pártja már korábban őt választotta elnökjelöltjének.

A katasztrófa előtti közvélemény-kutatások Komorowski győzelmét jelezték előre az újabb mandátumért indulni szándékozó, de nem túl népszerű Lech Kaczynskival szemben. A tragédia után viszont megnőtt a rokonszenv a Kaczynski-család iránt, és miután az elnök ikertestvére, a volt kormányfő, a 61 éves Jaroslaw Kaczynski bejelentette, hogy fivére helyett ő indul a választáson, szorosabbá vált a küzdelem a két egymással vetélkedő párt aspiránsa között.
(MTI)

Címkék: elnökválasztás lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr642097174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása