Heves esőzések pusztítanak

 2010.06.21. 22:34

Utakat, házakat öntött el a víz a nagy mennyiségű csapadék miatt Bonyhádnál. Sátoraljaújhely belterületén lezárták a 37-es számú főutat hétfő délután a belvíz miatt. Hollókőn beszakadt az út, Nógrádban a vasút is akadozik. Szekszárd mellett és Zánkán pedig a gyerekek táborozásába "szólt bele" a víz.

Bonyhád térségében, Kakasd központjában negyven centiméteres víz áll, a Kossuth utcába háromezer homokzsákot szállítottak a lakóházak védelmére - tájékoztatott Szilasi Lajos, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kisdorog főutcáján kora délután egyméteres víz folyt át, Bonyhád-Majoson a VII. utcában házakba folyt be a víz.
Nagymányokon a megáradt Mocsárvölgyi árok vize árasztotta el a Kossuth utcát, Závodon a Fő utca hét házát öntötte el a víz - adta hírül az MTI.
A katasztrófavédelem közlése szerint Dombóvár környékén is gondokat okoz a csapadék; Döbröközön kidőlt egy lakóház fala, Csikóstőttősön pedig óránként húsz centimétert emelkedik a vízszint a Hábi-árokban, amelynek vize egy hónap alatt kétszer öntötte el a közeli Petőfi utca házait.
Belvíz és vízátfolyás miatt nem járhatók az utak
Vízátfolyások miatt lezárták a 6-os utat Bonyhád és Szekszárd és Bonyhád-Majos és Aparhant között. Kisdorog és Bonyhád, valamint Tevel és Mucsi között több gépkocsi elakadt az úttestre hordott sárban, a járműveket tűzoltók szabadították ki. Este nyolcra feloldották az útzárat a 6-os úton, Szekszárd és Bonyhád között, de Kakasdnál forgalomlassítás van.
A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, vasútvonalon Szakály-Hőgyész és Kurd között elmosta a víz a vasúti töltést mintegy 40 méter hosszban. Közúton a közlekedés Szekszárd és Bonyhád között sem lehetséges, mert a 6-os számú főutat is le kellett zárni a sár és vízátfolyások miatt. Az utasok biztonságos elszállítása érdekében a Budapestről Pécsre, illetve Pécsről Budapestre közlekedő InterCity és nemzetközi vonatok utasait Sárbogárd és Dombóvár között vonatpótló autóbuszok szállítják.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Pálháza és Kishuta közötti bekötő út egy szakaszát is lezárták vízátfolyás miatt. Ugyanakkor Tiszalúc és Tiszadob között ismét helyreállították a tiszai pontonhidat, így az átkelés ismét zavartalan hétfő délutántól.
Sátoraljaújhely belterületén pedig lezárták a 37-es számú főutat hétfő délután, ugyanis a belvíz miatt járhatatlanná vált.
Beszakadt az útpálya Hollókőnél
Teljesen lezárták a Felsőtold és Hollókő közötti bekötőutat, miután beszakadt az útpálya és megcsúszott a rézsű. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn ezzel együtt már hét utat zárt le Nógrád megyében a vasárnap éjszakai vihar nyomán keletkezett vízátfolyások, iszapfolyás és az út beszakadása miatt.
Sár- és iszapfolyás miatt zárták le az utat Cserháthaláp és Terény között. Nem járható az út Szarvasgede és Jobbágyi, Nógrádszakál és Litke, valamint Szécsény és Pösténypuszta között sem. Nem lehet közlekedni továbbá Szarvasgede és Csécse között, valamint a Csécsét a 21. számú főúttal összekötő szakaszon. Továbbra is félpályás útlezárás van érvényben Hasznos és Mátrakeresztes között, ahol beszakadt az útburkolat.
Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók a viharkárok elhárításán Pest megyében is. A nagy mennyiségben lehullott csapadék miatt hétfőn reggeltől este 7 óráig már több mint ötven helyszínen kellett beavatkozni, leginkább vízzel elöntött pincék, garázsok miatt. A legsúlyosabb a helyzet Cegléd, Vámosmikola és Érd térségében. Érden külön problémát okoz a csatornák hiánya, illetőleg az elhanyagolt, eltömődött vízelvezető árkok - közölte az fn.hu-val Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese.
A délelőtti esőzés Nógrádszakál és Ipolytarnóc között okoz gondot - áll a MÁV fn.hu-nak eljuttatott közleményében.
A tegnap esti esőzés miatt autóbuszok viszik az utasokat, (a reggeli helyzethez képest) már csak Szécsény és Nógrádszakál között kell vonatpótló autóbuszra szállni, mert több helyen elmosta az esőzés a vasúti pályát. A vonatpótló autóbuszok nem tudnak Ipolytarnóc felé közlekedni, mert a közutat is megrongálta az esőzés.
Szintén autóbuszra kell átszállni az utasoknak, Karád és Mernye, Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely, Sajóecseg és Tornanádaska, valamint Nógrádkövesd és Balassagyarmat között, ami 10-15 perces késést okoz. Ugyancsak vonatpótló autóbuszra kell szállni több napon keresztül Csajág és Balatonkenese között, a löszfal állapota miatt. A buszközlekedés miatt néhány vonat a menetrendtől eltérően korábban közlekedik - közölte a vaúttársaság.
Ingyenes az M6-os
Vízátfolyások miatt közúton megközelíthetetlen több út Tolna megyében is. Csibrákon két idős embert kellett kimenteni a Vöröshadsereg utcai lakóházából, amelyet körbevett a víz, Bonyhád-Majoson tucatnyi ház került víz alá - tette hozzá a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Szilasi Lajos arról számolt be, hogy több településen - Kisdorogon, Nagymányokon, Kétyen, Kakasdon - házakat, utcákat öntött el a víz, miután Bonyhád és Dombóvár térségében hétfőn csaknem száz milliméter csapadék hullott.
Ingyen használhatják az autósok az M6-os autópályát Tolna és Bátaszék között a 6-os út lezárásának ideje alatt - közölte a rendőrség az MTI-vel. A 6-os utat vízátfolyások miatt zárták le hétfő délután Szekszárd és Bonyhád között, az útszakaszt Szálka és Zomba felé sem lehet megkerülni - tájékoztatott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
Tolna megyében hasonló okból már több útszakasz járhatatlan; lezárták a 65-ös főutat Hőgyésznél, nem lehet közlekedni Hőgyész és Csibrák, Gunaras és Döbrököz, Kurd és Gyulaj, valamint Keszőhidegkút és Regöly között. Bonyhád térségében járhatatlan az Aparhant és Lengyel, a Bonyhád és Alsóbörzsöny, illetve a Bonyhádmajos és Aparhant közötti út, és megközelíthetetlen Szálka felől Grábóc is. Szekszárdon a megáradt Séd patak és Magura-csatorna elöntötte a város déli, mélyen fekvő területeit, hat utca került víz alá. A helyi védelmi bizottság ideiglenes szálláshelyeket jelölt ki arra az esetre, ha házak válnának lakhatatlanná.
Több házat veszélyeztet az ár Baranyában is: több településen lakóházakat veszélyeztet az áradás, miután a folyamatos esőzés miatt megemelkedtek a közeli patakok, vízfolyások vízszintjei. A megyei katasztrófavédelem közlése szerint Bikalon hat házat veszélyeztet az áradás, de már Mázán és Mekényesen is megkezdték a védekezést. Palotabozsokon a Véméndi-vízfolyás lépett ki medréből, s a víz a fél falut elöntötte. Mohács belvárosában is szinte folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók.
10-20 percet késnek a vonatok
Csökkentett sebességgel közlekednek továbbra is a vonatok az árvíz, és belvíz miatt, a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes, a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon, valamint Szolnok és Szajol között a Tisza magas vízállása miatt. Az erre közlekedő vonatok utasai 10-20 perc közötti késéssel számoljanak - áll a MÁV fn.hu-nak eljuttatott közleményében.
Gyerekeket mentettek
Nyolcvan diákot kellett kimenteni a Szekszárd mellett lévő sötétvölgyi gyermektáborból, amelyet a hétfői esőzés után elöntött a víz. A tábor faházait körülvette a víz, a gyerekeket tűzoltók, kommandósok mentették ki az elárasztott területről - mondta Szilasi Lajos, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A házak körül olyan magasan állt a víz, hogy azokat csak tűzoltóautóval lehetett megközelíteni, a 3. számú általános iskola diákjait Volán buszokkal szállították Szekszárdra - tette hozzá.
Kiöntött a zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum területén átfolyó Csorsza-patak is hétfőn a rendkívül sok eső miatt, a víz elárasztotta a strandot, valamint az egyik éttermet és pizzériát; a nyaralóházak egyelőre nincsenek veszélyben - tájékoztatta Bogó Ágnes, az intézmény igazgatója az MTI-t.
Közlése szerint az üdülőközpontban jelenleg 2500 gyermek és tizenéves fiatal nyaral. A védekezésben részt vesznek a badacsonytomaji és a balatonfüredi hivatásos tűzoltók, a kővágóörsi önkéntesek, továbbá az üdülőcentrum alkalmazottjai és zánkai lakosok is; legalább százan dolgoznak a gát erősítésén - tette hozzá az igazgató, megjegyezve: már több száz homokzsákot raktak le a Csorsza-patak mentén.
Sok száz üres zsákot küldtek a helyszínre hétfő délután a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság központjából is - tájékoztatott Sztanke Zoltán, az igazgatóság ügyeletese, hangsúlyozva: úgy tűnik, sikerül a víznek "útját állni".
Narancsriasztást adtak ki
Sokfelé várható eső, zápor, zivatar, felhőszakadás, jégeső - hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezért narancsriasztást adott ki az ország középső és déli részére.
Hétfő késő estig a Dunától keletre eső területeken és a Dunántúl keleti, délkeleti részén több helyen várható zivatar. A zivatarokat helyenként felhőszakadás (rövid idő alatt 30-60 mm csapadék), és főként az Alföld keleti, délkeleti részén néhol jégeső (1-3 cm körüli átmérő), illetve 90 km/h-t elérő szél kísérheti. Késő estétől intezívebb zivataroknak kisebb a valószínűsége.
A fokozatosan erősödő északi szelet a Dunántúlon középső és nyugati részén, illetve északkeleten több helyen 60-85 km/h, néhol 85-90 km/h-s széllökések kísérhetik. Kedd estétől a Dunántúlon már
fokozatosan 60-70 km/h alá gyengülnek a legerősebb lökések.
Elsősorban az ország középső részén, a Dunántúl déli és keleti részén kiterjedtebb csapadék, tartósabb eső is várható. Kedd estig ezeken a területeken további 15-40 mm csapadék hullhat, a nagyobb mennyiségek a Duna vonalában, illetve ettől kissé nyugatra valószínűek.
(MTI - FN)

Címkék: pusztítás heves esőzések

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr422099569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása