Vesztegetés gyanújával kerültek előzetes letartóztatásba azok a XV. kerületi rendőrök, akik a nyomozó ügyészek szerint gyanúsított szabadlábra helyezéséért, illetve nyomozás megszüntetéséért kértek pénzt – közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn. A Hír TV információi szerint egyikük a kerület polgármesterének a veje.
A múlt szerdán elfogott és pénteken előzetes letartóztatásba helyezett három rendőrt, egy őrnagyot, egy hadnagyot és egy törzszászlóst a Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly nyáron, illetve ősszel elkövetett cselekmények miatt gyanúsította meg hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel.
A nyomozás adatai szerint M. János hadnagy és S. Tibor törzszászlós 2009 szeptemberében felvette a kapcsolatot a kerületi rendőrkapitányságon folyamatban lévő büntetőügyben előzetes letartóztatásban lévő L. János élettársával, akitől 1 milliót kértek, azt ígérve, hogy elintézik L. János szabadlábra kerülését. Az előzetes letartóztatás megszűnését követően L. János élettársa a kért összeget átadta.
A két rendőr mindeközben tudta, hogy a nyomozás felügyeletét gyakorló kerületi ügyészség nem is indítványozza az előzetes letartóztatás meghosszabbítását.
A gyanú szerint nem sokkal később, októberben M. János és S. Tibor megkereste L. Jánost azzal, hogy fejenként félmillióért a nyomozás megszüntetését is elintézik. A megszüntető határozat meghozatala után a két rendőr ezt a pénzt is átvette.
Az eljárás harmadik gyanúsítottja P. Péter rendőr őrnagy a fenti ügyben kért pénzt azért, hogy elintézze L. János szabadlábra kerülését. Emellett P. Péter 2009 júniusától 2009 októberéig több alkalommal jogosulatlanul kért le és adott ki arra nem jogosult személyeknek adatokat a személyi és gépjármű-nyilvántartásból.
A Budai Központi Kerületi Bíróság múlt pénteken elrendelte mindhárom múlt szerdán elfogott rendőr előzetes letartóztatását azért, mert álláspontja szerint a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén fennáll a veszélye a bizonyítási eljárás megnehezítésének, tanúk, más gyanúsítottak befolyásolásának, okiratok eltüntetésének.
S. Tibor a Hír TV információi szerint a kerületi szocialista polgármester veje. Hajdu László azt mondta: épp külföldön tartózkodott, amikor rokonát – a múlt hét közepén – őrizetbe vették, az intézkedésen ő maga is meglepődött.
(MTI - MNO - HírTV)

Címkék: rendőrbűnözés anyaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr572098238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása