Fölényes győzelmet aratott a kolumbiai elnökválasztás második fordulójában Juan Manuel Santos volt védelmi miniszter.

A voksok háromnegyedének összeszámlálása után közzétett adatok szerint Santos, a Nemzeti Egység Szociális Pártja (PSUN) alapítója, Álvaro Uribe leköszönő elnök szellemi örököse behozhatatlan előnyre tett szert: a voksok 69 százalékát szerezte meg. Ellenfele, a litván származású volt bogotái főpolgármester, Antanas Mockus a szavazatok 28 százalékát gyűjtötte össze.

Santos fölényes győzelme várható volt, hiszen már az első fordulóban utcahosszal, a szavazatok 46,5 százalékával nyert a második helyen továbbjutott Mockus előtt, akire a szavazópolgárok 21,4 százaléka adta voksát.

Santos védelmi minisztersége (2006-2009) idején a hatóságok jelentős győzelmeket arattak a szélsőbaloldali gerillák elleni harcban. Oroszlánrésze volt abban, hogy kiszabadult a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillacsoport fogságából több túsz, köztük a legismertebb, a francia-kolumbiai Ingrid Betancourt, aki maga is elnökjelölt volt a dél-amerikai országban.

Santos azt ígérte, hogy Uribe politikai örökségét viszi tovább, és elsősorban a munkahelyteremtésre és -megőrzésre összpontosít. A dél-amerikai ország lakosságának első számú aggodalma a munkanélküliség, a helyiek 46 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

A zöldek jelöltje, Mockus - egykori egyetemi rektor - a kultúra radikális megváltoztatását, azaz az erőszak elvetését ígérte. Bár nem volt sok esélye, az első fordulóban mégis igazi meglepetést okozott. A közelmúltban azonban a politikusnak voltak olyan tévedései, hogy sokan megkérdőjelezték alkalmasságát az elnöki poszt betöltésére.

A vasárnapi választás hatalmas biztonsági készültség mellett zajlott, a szavazás zavartalanságára 350 ezer rendőr és katona vigyázott. Ennek ellenére nem hiányoztak az erőszakos cselekmények. Meta tartományban, a főváros Bogotától keletre a katonák összecsaptak a FARC gerilláival, és hatot megöltek közülük. A kormány ellen lázadók Norte de Santander tartományban felrobbantottak egy rendőrjárművet - hét rendőr meghalt, nyolcan pedig eltűntek. A lázadók több helyen megzavarták a választást.
(MTI)

Címkék: kolumbia elnökválasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr192097176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása