"A szlovák választások eredményeképpen, az MKP kiesésével gyengült a magyar képviselet" - jelentette ki Gyömöre Máté a Progresszív Intézet elemzője. Szerinte miközben a Fidesz saját magát a határon túli magyarság érdekeinek következetes, igazi és egyetlen képviselőjének tartja, valójában a kettős állampolgárságról szóló törvény esete azt igazolja, hogy saját belpolitikai érdekeit még olyan kritikus helyzetben is előre sorolja, mint amilyen a szlovákiai választás volt.

Kérdéses azonban, hogy a szerencsétlen végkimenetelben valójában mekkora szerepük volt a hazai belpolitikai eseményeknek és az új magyar kormánynak.

Gyömöre Máté úgy vélekedett, hogy természetesen nem jelenthető ki, hogy az MKP pozícióit kizárólag a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat gyors elfogadása gyengítette, a szlovákiai magyar pártok azonban nem véletlenül kérték a kormánytól, hogy várja ki vele a szlovák választásokig hátralevő két hetet. "A kampány során igencsak nehéz helyzetbe került Ficónak szinte mentőövül szolgált a magyar parlament döntése, amely kiváló lehetőséget adott a szlovák kormánypártoknak a "magyar kártya" ismételt kijátszására".

A Progresszív Intézet elemzője szerint a Fidesz számára kellemetlen fejlemény, hogy az MKP kiesett a parlamentből. "A kormány kizárólag Csákyékra alapozta a szlovákiai magyar képviselettel kapcsolatos reményeit, miközben nem is tekintette tárgyalópartnerének a Híd-Most-ot, melyet sem Csáky, sem Semjén Zsolt nem tekintett magyar pártnak, és még Martonyi János elzárkózott attól, hogy Bugárékkal tárgyaljon pozsonyi látogatása alkalmával".

A választási eredmények nyilvánosságra kerülése után a Fidesz részéről már látszódnak az enyhülés jelei (maga Semjén Zsolt is igyekezett hangot adni a Bugárék parlamentbe jutása felett érzett örömének), és talán arra is számíthatunk, hogy a korábbinál lényegesen intenzívebb lesz a kapcsolat a Híd-Most és a magyar kormánypártok között. Mindez azért is fontos, mert szinte biztosra vehető, hogy a Bugár Béla vezette pártból is kormánypárt lesz.

Gyömöre Máté szerint még nem látszik tisztán, hogy a kormányzó pártok miként tekintenek a későbbiekben az MKP-ra, hiszen az elkövetkező években a felvidéki magyarságot már nem ők képviselik a legfelsőbb szinteken. "Éppen ezért talán az lenne a szerencsés, ha a két pártot inkább egymás mellé terelné a hivatalos magyarországi politika, s nem következne be tartós szakadás a szlovákiai magyarság képviseletében. Románia esetében láthattuk, hogy Tőkés László és az RMDSZ szembefordulása idején a Fidesz inkább a református püspököt támogatta (a 2007-es romániai EP-választás idején Orbán Viktor kijelentette, hogy "teljes mellszélességgel kiállnak mellette"), ám végül a különböző erők kénytelenek voltak belátni az együttműködés szükségességét".

Át kell gondolni a határon túli politikát

A múlt hétvégén lezajlott szlovákiai választások eredménye a magyar kormány számára is kijózanító pofont jelentett - nyilatkozta lapunknak Gyene István Hunor a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. Emlékeztetett, hogy a Fidesz által a kampányban nyíltan és egyértelműen támogatott Magyar Koalíció Pártja fájóan kevés, alig húszezer szavazat híján esett ki a szlovák törvényhozásból. Ezt némiképp ellensúlyozza, hogy a felvidéki magyarság politikai képviselete a Bugár Béla által tavaly alapított Híd-Most választási sikere révén várhatóan így is biztosított lesz .

Gyene István Hunor úgy vélekedett, hogy az MKP kiesésével szükségszerűen a "kétnyelvű" Híd fogja átvenni a "magyar párt" szerepét, ami viszont óhatatlanul Orbánék eddigi politikai stílusának változtatását vonja majd maga után. "A Fidesz, amely eddig szinte tudomást sem vett a Híd létezéséről - ami a két legnagyobb arányú magyar lakossággal rendelkező járásban is felülkerekedett -, most eddigi keményvonalas nemzetpolitikájának újrahangolásra kényszerül, ha kiegyensúlyozott partneri szerepre törekszik az erre amúgy nyitottnak mutatkozó Bugárékkal".

A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint az "enyhülés" első jelei már látszanak. Ezt mutatja Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet látogatása a választások éjszakáján a Hídnál, és Németh Zsolt külügyi államtitkár nyilatkozata is a külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülése után. "Az viszont csak a jövő titka, hogy a Híd valóban képes lesz-e az egyesek szerint mára "gettósodott" magyarság érdekképviseletére" - tette hozzá.

Gyene István Hunor úgy látja, hogy a Fidesz számára is keserű és drága tanulópénzt jelent az eddigi húszfős magyar képviselet nyolc főre történő zsugorodása a százötven tagú pozsonyi parlamentben. "A magyar kormánypártnak fel kell ismernie, hogy a sokat hangoztatott "új irány"-ra van szükség a határon túli politizálást illetően is, amely mindenekelőtt a külhoni magyar szervezetek valós igényeihez történő alkalmazkodást jelenti."

Fontos, hogy a szomszédos országok kormányai ténylegesen elkötelezettek legyenek a nemzetiségpolitikai stabilitás ügye mellett - fogalmazott hangsúlyozva, hogy az igencsak érzékeny terület megfelelő körültekintést kíván. "Mindez megköveteli, hogy a Fidesz a határon túli magyar politika ügyeibe lehetőleg ne direkt módon avatkozzon be, s azt is - amennyiben ez egyáltalán lehetséges -, hogy mellőzvén a meglévő személyi, politikai és egyéb konfliktusokat, ne legyenek pártpreferenciái a határon túli magyar pártok versenyében".

A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője úgy vélekedett, hogy ez a politika károkat okozhat, hiszen a jelek szerint északi szomszédunknál például nincs meg a szükséges bázisa annak a kétpólusú magyar képviseletnek, ami Erdélyben talán működőképes lehet. "Hatékony, méltányos párbeszéden alapuló nemzetpolitika szükséges, amely biztosan halad a jóval hangsúlyosabb közös célok - a magyarlakta térségek gazdasági fejlesztése, a munkanélküliség csökkentése, a kisebbségi kultúra megfelelő finanszírozása. - felé" - jelentette ki Gyene István Hunor.
(Népszava)

Címkék: választás orbán béla viktor elemzés szlovák bugár

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr272095799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása