Pécs | Jól mutatja térségünk foglalkoztatási helyzetét, hogy már a fórum első óráiban több százan kilátogattak a megyeszékhely Apáczai Nevelési Központ művelődési házában tartott állásbörzére.

Az állásvásár apropóját az adta, hogy ezekben a hetekben zárult az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány TÁMOP 1.4.1 kódjelű, a munkanélkülieket az elsődleges munkaerőpiacra visszairányító támogatott programja.

– Lejárt a fél évig tartó támogatott foglalkoztatás, mi pedig azt szeretnénk elérni, hogy a képzéssel, személyiségtréninggel is együtt járó foglalkoztatási program után is minél többen maradjanak tartósan a munka világában – mondta a börze céljáról Baum Attila, az OFA Dél-dunántúli Regionális Irodájának programvezetője.

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által is támogatott börzére igen nagy számban érkeztek helyi, régiós és országos cégek is, illetőleg felnőttképzési szervezetek. Jól is jön a munkaerőigényük, illetve képzési ajánlataik, hiszen a térséget hatványozottan sújtó válság miatt rekordnagyságú a baranyai munkanélküliség.

A legfrissebb statisztikák szerint a megyében közel 27 ezer álláskeresőt tartanak nyilván, több mint egyharmaduknak már egy éven túl nincs munkája. A helyzetet jól jellemzi, hogy a munkanélküliek számának növekedésével ellentétesen alaposan visszaesett a betölthető szabad álláshelyek száma, tavaly ősszel a kirívóan kevés aktuális munkaajánlat miatt a hagyományos megyei állásbörzét sem tudták megrendezni. Sajnos most sem jobb a helyzet, a csütörtöki dátummal alig több mint száz baranyai állást lehetett találni az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkaközvetítő honlapján.

Szakemberek úgy látják ugyanakkor, hogy a tartós állásszűke helyzet kimozdította a munkakeresőket korábbi passzivitásukból, közöttük ma már jóval nagyobb arányban vállalnának költözést vagy ingázást, tanulást a biztos elhelyezkedés reményében.

(BAMA)

Címkék: elhelyezkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr672094880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása