Ismét mediterrán ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, az első csapadékhullám már este-éjszaka megérkezett. Ma napközben sokfelé várható újabb eső, zápor, intenzív csapadékhullás és zivatar is többfelé előfordulhat. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

5:20 A hajnali órákban a csapadékzóna következő hulláma az Alföldön haladt észak-északnyugat felé, és jelenleg az Északi-középhegység térségében húzódik. Útja során több kisebb-nagyobb, beágyazott zivatarcella alakult ki. Egyúttal a Dunántúl déli részén is egyre többfelé eredt el az eső, amelyet helyenként villámlás és rövid ideig intenzívebb csapadékhullás kísért. Dél felől fokozatosan érkeznek a nedves léghullámok, így a mai nap folyamán többször ered el az eső, és intenzív záporok, hevesebb zivatarok is szinte bárhol kialakulhatnak - legkisebb eséllyel az Észak-Dunántúlon.

23:00 Több, vonalba rendeződött zivatarcella az északkeleti határ mentén Hajdú-Bihar és Szabolcs megyében.

21:20 Békés és Csongrád megyében van villámtevékenységgel kísért csapadékhullás. Jelenleg máshol száraz az idő, a Balatonon azonban már elsőfokú viharjelzés van érvényben.

20:35 Az ország délkeleti csücskénél több zivatargóc is megfigyelhető.

19:25 A déli, délkeleti határ mentén mérsékelt zivatarok már kialakultak, és dél felől egyre többfelé ered el az eső.

18:25 A déli határszélen helyenként már eleredt az eső, egyelőre azonban zivatarok még nem lépték át a határt. Zivaatrok Horvátországban, Szerbiában és Kárpátalján figyelhetők meg.

A tőlünk középpontjával délnyugatra elhelyezkedő ciklon első komolyabb csapadékhulláma már az esti órákban megérkezik dél felől. A csapadékzóna észak felé halad majd, előbb a déli megyékben, illetve az Alföldön, majd a hajnali órákban már az ország más részein is várható eső, zápor, zivatar. Heves zivatarok szinte bárhol kialakulhatnak, de leginkább a keleti és középső megyékben lehet rájuk számítani. Egy-egy intenzívebb gócban lokálisan 30-50 mm csapadék is lehullhat rövid idő alatt, illetve a szélsebesség elérheti a 70 km/órát.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős, borult lesz az ég, csak rövid időszakokra szakadozhat fel a felhőzet. Sokfelé várható újabb eső, zápor, zivatar, a legkevesebb csapadék a Dunántúl északi részén várható. Az országban többfelé fordulhat elő felhőszakadás, jégeső. A szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és helyenként megerősödik, zivatarokban azonban a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/órát. Nagy mennyiségű csapadékra kell számítani az ország jelentős részén, többfelé eshet 30-50 mm, de akár ennél is több csapadék.

A ciklon front- és csapadékrendszere napokig térségünkben vesztegel, csak lassan távolodik kelet-északkelet felé. Ennek köszönhetően a hét első napjai még hasonlóan csapadékos időt hoznak. Hétfőn országszerte újabb kiadós csapadékra van kilátás, és a zivatarok sem kímélnek, főként a Dunától keletre alakulhatnak ki heves gócok. Ekkor már az északnyugati szél is megerősödik.

Kedden továbbra is többfelé várható csapadék, de súlypontja a Dunántúlra helyeződik, és az esős, szeles időben ezen a napon a nyugati megyékben helyenként alig emelkedik 15 fok fölé a hőmérséklet.

A folytatásban is csak lassú javulásra van kilátás, az elkövekező napok időjárásáról itt olvashatsz részletesebben.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás vihar extrém jégeső mediterrán felhőszakadás ciklon zivatarok

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr112094868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása