Délután a többször megnövekvő felhőzetből szórványosan alakulnak ki záporok, helyenként zivatarok. Vasárnap sokfelé fog esni az eső, borongós időre van kilátás, csak rövid időszakokra szakadozhat fel a felhőzet. Kiadós esőkre, heves zivatarokra többfelé kell számítani, 30-40mm-t meghaladó mennyiség többfelé hullhat rövid idő alatt. A csapadékos, az átalgosnál pár fokkal hűvösebb idő hétfőn is folytatódik, és már a szél is megerősödik.

A pénteki heves zivatar-átvonulásról szóló cikkünkről itt olvashatsz

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.


Részletes előrejelzés
 

Délután a rövidebb-hosszabb napos időszakok mellett gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan alakul ki eső, zápor, délen és keleten egy-egy zivatar. A legkevesebb csapadékra a középső országrészben van kilátás. Helyenként megélénkül a légmozgás, a délnyugati szél fokozatosan északiasra fordul. A legmagasabb hőmérséklet 20, 26 fok között alakul.

Gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fejfájás, álmatlanság, a gyakran felhős idő miatt lehangoltság jelentkezhet. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A légszennyezettség és a pollenkoncentráció alacsony marad. A felhőzet miatt többnyire nem kell erős UV sugárzásra számítani. Napközben nyáriasan öltözködhetsz, de zivatarokban hirtelen lecsökken a hőmérséklet, pulóverre lehet szükség. Az eső ellen készülj fel esernyővel, esőkabáttal. A változékony idő miatt helyenként vizesek lesznek az utak. A megélénkülő szél ronthat a jármű menetstabilitásán. Délen és keleten egy-egy zivatar kialakulhat, amit heves záporok, erős szelek kísérhetnek, ilyenkor hirtelen csökken a látástávolság is.

Vasárnap jórészt erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé várható eső, záporeső. Heves zivatarok is többfelé kialakulnak, melyeket felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísér. Többfelé hullhat nagy mennyiségű csapadék. A Dunántúlon északnyugatira fordul és megélénkül, máshol mérsékelt déli, délkeleti marad a szél. Általában 20, 26 fokra melegszik a levegő, de a nyugati határ közelében ennél pár fokkal hidegebb lehet.

Hétfőn általában erősen felhős, borult lesz az ég, de keleten eleinte átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Újabb kiadós cspadékra készülhetünk. Sokfelé várható eső, záporeső, a középső és kelti megyékben heves zivatar. Megerősödik az északnyugati szél. 18, 25 fokra melegszik a levegő.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.


Európai helyzetkép

Markáns ciklon örvénylik középpontjával Dánia fölött. Ennek hosszan elnyúló frontrendszere alakítja Európa időjárását. Sokfelé esik az eső Skandináviában, a balti államoktól Bulgáriáig és a Kárpát-medencétől Olaszországig. A kontinens nyugati területein is változékony az idő. A Balkán-félszigeten, illetve a Földközi-tenger keleti és középső medencéjében heves zivatarok is kialakulnak. A frontokhoz kapcsolódóan Kelet-Európában erős délies áramlás és 20, 25 fokos csúcshőmérsékletek, míg Nyugat-Európában erős, helyenként viharos északias áramlás és 13, 19 fokos maximumok jellemzőek. A Kárpát-medence térségében általában mérsékelt a légmozgás, és 20, 25 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet. A csapadékosabb mediterrán területeken is csak 20 fok körüli értékeket mérhetnek. Szárazabb, naposabb időre Görögországban, a Brit-szigeteken és Ibériában van kilátás, ahol még anticiklonális hatások érvényesülnek. A kontinens nyugati részén az erős északias szelek miatt azonban az ilyenkor szokásosnál hűvösebb van, az Ibériai-félszigeten 20, 27 fok, északabbra 12, 19 fok várható. Görögországban 26, 32 fokig melegszik a levegő.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr452093804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása