Ha nyár elején az őszi szüretelésű almák közül válogat az ember, valószínűleg olyan terméket vásárol, ami hónapokon át pihent energiafaló hűtőházakban. Így ebben az időszakban környezetbarátabb megoldás lehet a világ másik csücskéből származó gyümölcs, meg persze az a termény, amelynek épp idénye van.
A felmérések szerint az ember klímaváltozáshoz való hozzájárulása egyharmad részben az ételekhez kapcsolható. Az ételkilométer, vagyis az a távolság, amit az étel megtesz a fogyasztó asztaláig, nyilván fontos tényező, de nem mindig ennyire egyszerű a helyzet. A számítások szerint Nagy-Britanniában például a szállítás csak egytizedét teszi ki az étellánccal összefüggő károsanyag-kibocsátásnak.
Dr. Adrian Williams a nagy-britanniai Cranfield Egyetem professzora a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy az ételkilométer egy idejétmúlt koncepció, mert nem írja körül pontosan az élelmiszer-előállítás és -elosztás környezeti hatásait. A kutató szerint a szén- és vízlábnyom megállapítása például sokkal hasznosabb lehet.
A szárított vagy a konzerv csicseriborsó ökológiai lábnyoma nagyobb?
Az új megközelítések azt hangsúlyozzák, hogy nem feltétlenül csak a távolság számít, hanem a teljes élelmiszerlánc károsanyag-kibocsátása. A Carbon Trust civil szervezet tanulmánya szerint például a szárított csicseriborsó ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint a konzerves változaté, ám ebből a számításból kimaradt a főzéshez szükséges időt. Márpedig mivel a kisebb adagok főzése sokkal kevésbé energiahatékony, mint a nagy ipari egységeké, amivel a konzervet előállítják, mire a szárított csicseriborsó az asztalra kerül, sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint a konzerv változat.
Érdekes kérdés a tárolás is: a mélyhűtés és a fagyasztás energiaigénye jóval nagyobb, mint a szobahőmérsékleten való tárolásnak. Így a zöldségek és a hüvelyesek jelentősen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a húsáru és a tejtermék.
Nagy-Britanniában egyre nagyobb az igény az úgynevezett szénlábnyom feltüntetésére a termékeken. Ez azt mutatja meg, hogy egy termék előállítása során mennyi fosszilis energiahordozót használt fel a gyártó és a szállító. A Carbon Trust nem csak a termék szénlábnyomát teszi közzé, hanem az előállító kötelezettségvállalását is, hogy ezt az elkövetkező két évben csökkenteni fogja. Eddig 66 termékből áll a civil szervezet listája.
Medipress