Orbán Viktor és miniszterei a 29 pontos gazdasági akcióterv kidolgozására, a háromnapos kormányülésre sem Őszödre, hanem Lovasberénybe utaztak. Másrészt a miniszterelnök június elején együttérzését fejezte ki a lengyel árvízkárosult családoknak, és azt mondta, Magyarország ezekből a családokból idén nyáron több száz gyermeket fogadna, e célra pedig az őszödi üdülőt ajánlotta fel.

Soltész Miklós szociális államtitkár a lapnak úgy fogalmazott: nem lenne jó ott kormányüléseket tartani: "a hazugság szimbólumává vált Gyurcsány Ferenc beszéde miatt". Gyurcsány közvetlenül a 2006-os választások után mondta el az utóbb nyilvánosságra került és óriási politikai vihart kavaró őszödi beszédét, az MSZP zárt frakcióülésén.

Balatonőszöd a Fidesz-kormány számára a beszéden túlmenően azért is kényelmetlen, mert Gyurcsány Ferenc 2008 végén - harmincmillió forintért - az üdülő egy részének tulajdonosa lett. (A volt miniszterelnök cége, az Aldo Kft. még 1994 elején lízingszerződést kötött tízéves futamidővel, s ennek nyomán az őszödi kormányüdülő 3200 négyzetméteres telkén fekvő 300 négyzetméteres, kétszintes, négy lakosztályos villát az év végén megvásárolhatta.)

Bizonyosan nem ülésezik Balatonőszödön a kormány - erősítette meg Kovács Zoltán. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint most amúgy sem ez a legfontosabb probléma a kormány számára. Az első Orbán-kormány idején három üdülő állt az állami vezetők rendelkezésére - a balatonőszödi létesítmény, a tihanyi Honthy-villa és a hajdúszoboszlói Apolló Hotel.

Az állami vezetői körbe mintegy kétszázan tartoztak, a legfőbb közjogi méltóságok (államfő, miniszterelnök, házelnök, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke), a kormány miniszterei, államtitkárai és más állami hivatalnokok. A közjogi méltóságok a nyári üdülési szezonban négy hetet, mások két hetet pihenhettek családtagjaikkal együtt az üdülőkben.

Főszezonon kívül is nyitva tartották a létesítményeket, Őszödön gyakran voltak informális kormányülések, államtitkári továbbképzések, konferenciák. A biztonsági szolgálattal gondosan őrzött őszödi 16 hektárnyi területen négy villa és ötven apartman van. A négy villát a közjogi méltóságok használhatják, ezeket még konferenciaturizmus céljára sem adják ki. Az üdülőben fedett uszoda, szauna, szolárium, nyitott és fedett teniszpályák, teke, minigolf, biliárd, kézilabdapálya áll a vendégek rendelkezésére.
(Népszabadaság)

Címkék: orbán őszöd üdülő

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr92093270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása