Dmitrij Medvegyev orosz államfő lehetségesnek tartja, hogy az iráni nukleáris program nem csupán békés célú, és ezzel kapcsolatban aggódik, hogy a Közel-Keleten elterjedhetnek a nukleáris fegyverek.

Medvegyev küszöbön álló amerikai látogatása előtt a The Wall Street Journal című lapnak adott terjedelmes interjút, amelyet pénteken közölt a Vedomosztyi című orosz üzleti lap.
"Természetesen nagyon szeretném, ha az iráni nukleáris program kizárólag békés célú lenne, s ehhez joga van Iránnak, de elképzelhetőnek tartom, hogy a programnak vannak egyéb dimenziói is, különös tekintettel arra, hogy milyen állhatatosan követi Teherán céljait" - mondta. Hozzátette, hogy amennyiben a program nem csupán békés célú, ez a nukleáris fegyverek elterjedéséhez vezethet a Közel-Keleten. "Elegendő, ha Irán szomszédainak lesz ilyen fegyvere, ott is felmerül a kérdés, hogy hogyan fognak élni ezzel a fegyverrel" - jelentette ki.
Mindezek ellenére elfogadhatatlannak minősítette, hogy az EU és az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatában foglaltakon felüli szankciókat vezetnek be Irán ellen. Úgy véli, ezek a lépések mindenképpen rontani fogják a helyzetet, s közösen kell fellépni.
Az orosz elnök kijelentette: nem nagyítja fel a közös európai valutát fenyegető veszélyeket, de nem zárja ki az euró összeomlásának eshetőségét sem. Úgy vélte, a probléma az, hogy akadnak országok, amelyeknek gyenge a gazdasága, de erős a valutája. "Ez példátlan helyzet a történelemben, mivel itt nemzetek feletti valutáról van szó, amelyet gyengítenek egyes láncszemek. Ezért nem lehet teljes biztonsággal megmondani, hogy mindezt hogyan lehet jól összehozni, s hogy hogyan fog működni hosszú, vagy akár közepes távon is" - mondta.
(MTI)

Címkék: lapszemle

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr532091597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása