Jeruzsálemben és a Tel-Aviv melletti Bné-Berakban mintegy 10 ezer rendőr vigyáz majd arra, hogy az indulatosnak ígérkező megmozdulások ne csapjanak át zavargásokba.

A tüntetők támogatásukat óhajtják kinyilvánítani a ciszjordániai Immánuel telep több tucat ortodox zsidó lakosa mellett, akik inkább börtönbe vonulnának, semhogy eleget tegyenek az izraeli legfelsőbb bíróság döntésének, amely kötelezte őket szefárd zsidó lányok beengedésére a helyi iskolába.

Az ortodoxok, akik egy Szlonin nevű haszíd szekta tagjai, egy éve nem hajlandók befogadni az általuk fenntartott iskolába szefárd (észak-afrikai és ázsiai eredetű), illetve nem ortodox tanulókat. A rasszizmussal vádolt mintegy nyolcvan szülőt hétfőn két heti elzárásra ítélte a legfelsőbb bíróság, amennyiben nem adják fel szegregációs magatartásukat.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán egy nyilatkozatában a törvény betartására szólított fel, és egyben szorgalmazta, hogy találjanak mindegyik fél számára kielégítő megoldást az ügyben.

Simon Peresz államfő a rabbik legfelsőbb vezetésével tárgyal arról, hogy miként lehetne lecsillapítani a felfokozott kedélyeket.

Egy izraeli újság az Arkansas állambeli Little Rockhoz hasonlította Immánuelt. Az amerikai városban az 50-es évek végén Dwight Eisenhower elnöknek a Nemzeti Gárdát kellett kivezényelnie ahhoz, hogy véget vessen a szegregációnak, és fekete tanulók is beléphessenek korábban csak fehérek számára fenntartott oktatási intézményekbe.
(MTI)

Címkék: izrael tüntetés rendőr

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr872088756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása