Ma országszerte több órás napsütés várható, azonban pénteken újra elszórtan várhatók záporok, zivatarok.

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.

Szombaton délután a magyar-szerb határon fekvő Kelebián 35,8 fokot mértek, ezzel beállt - de nem dőlt meg - a korábbi, 2003-as rekord. A szombati hőmérsékletekről itt olvashatsz részletesebben.

Részletes előrejelzés 

Ma délután több órás napsütsére van kilátás, de főleg délnyugaton és északkeleten gomolyfelhők képződnek, és ezeken a tájakon átfutó záporeső kialakul. A többnyire mérsékelt keleties szél csak helyenként élénkül meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 29 fok között alakul.

Kettős fronthatás érvényesül. Fejfájás, izomfájdalmak, bágyadtság-érzet jelentkezhet. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. Országszerte sok napsütés várható, csak a keleti és a nyugati határ mentén alakul ki hosszabb ideig felhőzet. Az UV sugárzás jelentősen fokozódik, főként az ország középső részein lesz számottevő. Nyárias öltözködés ajánlott, azonban az esti órákban már a hosszabb ujjú pólók viselete alkalmasabb lehet. Az autóba ülők számoljanak az esetlegesen szembe sütő napsugarakkal.

Pénteken délelőtt gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Délután is a gyakran erősen megnövekvő gomolyfelhőzetet többfelé kíséri záporok, zivatarok kialakulása. Helyenként keleten és délen egy-egy intenzívebb zivatargóc is kialakul, felhőszakadással, jégesővel. Megélénkül, a Dunántúlon megerősödik a délnyugati szél. Kora délután 24, 29 fok várható.

Szombaton gyakran lesz erősen felhős, borult az ég, és sokfelé alakul ki eső, záporeső, helyenként  zivatar. Jégesővel, felhőszakadással kísért heves zivaatrok is előfordulnak a.keleti és a  déli országrészben. Élénk lesz a nyugati szél. 21, 26 fokra melegszik a levegő.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.

Európai helyzetkép

Ciklon frontjai alakítják az időjárást Közép-Európában, Lengyelország térségében és a Balkán-félszigeten, ezért az említett vidékeken általában erősen felhős lesz az ég, sokfelé kell számítani záporesőre, zivatarra. Helyenként intenzív zivatarok is előfordulnak szélvihar, felhőszakadás, jégeső kíséretében. A hőmérséklet a frontzóna környezetében 23 fok, ettől kissé keletre 28 fok körül alakul. Anticiklon épül ki a Kelet-európai-síkságon, arrafelé sok napsütésre van kilátás, csak kevés gomolyfelhő képződik, és csapadék nem valószínű. Az időnként élénk délies szél mellett a hőmérséklet 25 fok közelébe emelkedik. Markáns ciklon örvénylik Észak-Európában, ahol gyakran borultságig növekszik a felhőzet, és elszórtan fordul elő eső, záporeső. A ciklon hátoldali áramlási rendszerében felhőátvonulások, átfutó záporok kíséretében, gyakran erős, helyenként viharos északnyugati széllel hűvös légtömegek jutnak el a Brit-szigetek és a kontinens nyugati része fölé. A legmagasabb nappali hőmérséklet ezeken a tájakon mindössze 17 és 22 fok között várható, de helyenként a 15 fokot sem éri el. A Földközi-tenger medencéjében, Spanyolországban és Olaszország déli felén, Görögországban napos, csapadékmentes, mérsékelten szeles időjárásra van kilátás, a maximum jobbára 30 fok körül alakul. 

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr692088824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása