A vezetők egyebek között arról cserélnek eszmét, hogyan lehet fokozni az együttműködést és a koordinációt a tagországok gazdaságpolitikájában. Mint Donald Tusk lengyel miniszterelnök előzetes nyilatkozatából kiderül, a közép-európai országok egyik fő törekvése e téren, hogy a döntéshozatal ne szűküljön le az euróövezet államaira.
Az eurózóna pénzügyminiszteri csoportját elnöklő luxemburgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker viszont úgy vélte, a közös pénzt használó övezetnek "képesnek kell lennie arra, hogy továbbmenjen a huszonheteknél", azaz a teljes uniónál.

Több kétoldalú megbeszélést is tartottak az értekezlet előtt. Így például David Cameron brit miniszterelnök találkozott José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével, s egyetértettek abban, hogy az uniónak most "a lényegi ügyekre és nem az intézményi reformra kell összpontosítani". Ez azt mutatja, hogy egyelőre ellentétes álláspontra helyezkednek Angela Merkel német kancellárral, aki szerint további változtatásokat kellene végrehajtani az EU alapszerződésén, valamint Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki egy új uniós intézmény felállítását is el tudná képzelni a szorosabb gazdasági együttműködésre.

Jóllehet a júniusi félévzáró kormányfői értekezlet hagyományosan általánosabb, politikai jellegű ügyekre koncentrál, most a gazdasági nehézségek miatt nagyobb teret kapnak a pénzügyi piac szabályozására, az államháztartási helyzet megerősítésére vonatkozó témák. A piacnak szóló üzenet a résztvevők reményei szerint az is, hogy a következő tíz évre vonatkozó versenyképességi és növekedési program, az EU2020 elfogadásával az unió egyértelművé teszi: van gazdaságpolitikai stratégiája hosszú távra is.

A kormányfői tanács állandó elnöke, Herman Van Rompuy az értekezletet megnyitva külön hangsúlyozta, hogy a tagországokban is szükség van a hosszú távú - szerkezeti - problémák kezelésére. A további válságok elkerülése vagy súlyosságuk előzetes enyhítése érdekében nem kerülhető el szerinte az uniós államháztartási szabályok módosítása sem: az elnök irányításával a tagországok pénzügyminisztereinek csoportja külön dolgozik e témán.
A brüsszeli csúcstalálkozó foglalkozik Izland EU-csatlakozásának kérdésével, Észtország euróövezeti tagságával és az Irán elleni nemzetközi szankciók témájával is.
(MTI)

Címkék: eu kormány euró irán pénzügy

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr52088741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása