Hét halottja van a heves esőzések okozta áradásoknak Franciaország déli részében. A rengeteg eső miatt számos települést víz borított el, sok helyen csónakokkal, helikopterekkel kell menteni az embereket.

Heten meghaltak, nyolcan pedig eltűntek, amikor a sok eső miatt nagy mennyiségű víz hömpölygött le a hegyoldalakon Franciaország déli részén, Var megyében. Körülbelül 175 ezer háztartásban nincs áram. A hegyekről lezúduló víz mindent elsodort, ami az útjába került. Helyenként méteres víz árasztotta el az utcákat percek alatt a Cote d'Azur több településén.

Draguignan egyes részeit például több méteres víz borítja. A környező településeken is nagyon súlyos a helyzet, a mentőalakulatok csak csónakokkal és helikopterekkel tudják elérni és kimenteni a helyi lakosokat. Sokaknak már nem maradt idejük, hogy magasabban fekvő területeken keressenek menedéket, míg másoknak sikerült a háztetőkön meghúzniuk magukat. Sokan autóikban rekedtek, sőt, a víz egy Nizzából Lille-be tartó expresszvonatot is megállított.

Az áradást a heves esőzések okozták. "Vagy egy évtizede nem láttunk ilyet" - mondta Var régió egyik vezető tisztségviselője, Hugues Parant, hozzátéve, hogy a környékükön 12 óra alatt 18 centiméternyi csapadék hullott. Több mint ezer ember vesz részt a mentésben, van, ahol helikoptert is bevetnek.

Az ítéletidő keddre virradó éjszaka kezdődött. Átlagosan 40-800 milliméternyi eső hullott, Lorgues faluban viszont a csapadékmennyiség elérte a 264 millimétert.

(MTI, FH)

Címkék: időjárás franciaország extrém árvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr42085223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása