Ma sokfelé várható ismétlődő eső, zápor, többfelé eshet kiadós mennyiség. Délen és nyugaton heves zivatarok is kialakulhatnak. 10 fokos hőmérséklet-különbség alakul ki az ország északnyugati és délkeleti tájai között, utóbbi térségben továbbra is 30 fok közelébe melegszik a levegő. Csütörtökön országszerte több órára kisüt a nap.

Heves zivatarokkal indul a hét, az országban többfelé jégeső is előfordul. A zivatarokat folyamatosan frissülő cikkünkben követjük nyomon.

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.

Szombaton délután a magyar-szerb határon fekvő Kelebián 35,8 fokot mértek, ezzel beállt - de nem dőlt meg - a korábbi, 2003-as rekord. A szombati hőmérsékletekről itt olvashatsz részletesebben.

Részletes előrejelzés 

Ma délelőtt túlnyomóan erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé várható ismétlődő eső, zápor. A déli és nyugati megyékben kell felhőszakadással, jégesővel kísért heves zivatarokra is lehet számítani, de mérsékelt zivatarok máshol is előforulhatnak. Délután délen rövid időszakokra előbukkanhat a nap. Többfelé megélénkül a keleti, északkeleti szél, de zivatarokban viharos (70-90 km/órás) lökések is lehetnek. Északnyugaton mindössze 20 fok közelében tetőzik a hőmérséklet, ugyanakkor délkeleten 28, 29 fok várható.

Kettős fronthatás érvényesül. Fejfájás, izomfájdalmak, bágyadtság-érzet jelentkezhet. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A pollenkoncentráció a csapadékos időnek köszönhetően az ország nagy részén csökken. Az UV sugárzás is jelentősen mérséklődik, csak a déli, délkeleti megyékben ér el közepes szintet. A közlekedők a vizes utakon megnövekedett féktávolsággal számoljanak. Zivatarok környezetében viharos széllökések csökkenthetik a menetstabilitást.

Csütörtökön változóan felhős időre, az ország nagy részén többórás napsütésre számíthatunk. A keleti és nyugati határszélen lesz több a felhő. Mérsékelt lesz a nyugati szél. Kora délután 22, 29 fok várható.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.

Európai helyzetkép

Délkelet-Franciaország fölött található annak a sekély ciklonnak a középpontja, amelynek felhőzete Észak-Ibériától az Alpokon keresztül a Kárpát-medencéig húzódik. Hatására a Pireneusoktól Franciaországon és Észak-Olaszországon át a Kárpát-medencéig sokfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. A kontinens északi tájain jobbára napos az idő, de Oroszország térségében többfelé alakulnak ki záporok, néhol zivatarok. Szintén napos az idő Ibéria és Olaszország déli felén, valamint a Földközi-tenger keleti medencéjében. A kontinens nagy részén általában 15, 22 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de Franciaország középső tájain és Ausztria térségében helyenként a 10 fokot is alig haladja meg a hőmérséklet. Délkelet-Európában és Ibéria délnyugati részén ugyanakkor általában 30 fok közelében, illetve a fölött alakul a csúcsérték. Az északias szél a kontinens nyugati felében megerősödik, a francia partoknál viharossá is fokozódik.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr232085353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása