Oroszországban kedden vízre bocsátottak egy új atom-tengeralattjárót, amelynek az építése 17 éve kezdődött, de pénzhiány miatt mintegy tíz évig szünetelt.

A Fehér-tenger partján lévő Szeverodvinszkben készült, és a város nevét viselő hajó az első tagja az orosz atom-tengeralattjárók negyedik nemzedékének, a Jaszeny (Kőrisfa) osztályú eszközöknek. Hossza 119 méter, és fegyverzetében nagy hatótávolságú, nukleáris töltetek célba juttatására alkalmas manőverező robotrepülőgépek is megtalálhatók.
A vízrebocsátási ünnepségen Dmitrij Medvegyev államfő kijelentette, hogy a Szeverodvinszk növeli az ország katonai erejét, haditengerészeti potenciálját, és erősíti Oroszország pozícióit a világóceánokon. Oroszországnak korszerűsítenie kell haditengerészetét, és a legmodernebb hajókat kell építenie - tette hozzá az elnök.
Az új atom-tengeralattjáró még nincs teljesen kész, hivatalos bejelentés szerint jövőre áll hadrendbe, de Konsztantyin Makijenko, a moszkvai Stratégiai és Technológiai Elemző Központ igazgatóhelyettese újságíróknak nyilatkozva túlzottan derűlátónak nevezte a prognózist. Azt sem lehet még tudni, mondta, hogy ha a Szeverodvinszk beváltja a hozzá fűzött reményeket, Oroszország tud-e további hasonló atom-tengeralattjárókat építeni.
A RIA hírügynökség szerint még legalább hat Jaszeny osztályú hajót készítenek, s tavaly megkezdődött a sorozat második tagjának, a Kazanynak az építése.
(MTI)

Címkék: külföld oroszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr172084707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása