A világbajnokság ötödik napján a brazil válogatott is megmutatja magát, az ötszörös világbajnok a legjobbak közé negyvennégy évnyi szünet után visszakerült Észak-Korea ellen kezdi a tornát. A brazilok edzésén Robinho Kakával trükközgetett, s a Santos játékosa egy leheletnyivel trükkösebbnek tűnt, ám Dunga biztosan nem ez alapján dönt majd a kezdőcsapatáról, a brazil kapitány ugyanis ismét kijelentette: nála nem a szép foci, hanem az eredmények számítanak.

Dajka Balázs helyszíni riportja Johannesburgból

Kevés olyan ország van a világon, ahol hálátlanabb feladat szövetségi kapitánynak lenni, mint Brazíliában, ahol a sikert mindenki elvárja és természetesnek veszi, a második hely, vagy akármilyen más kudarcot jelentő eredmény viszont országos botrányt okoz. Carlos Caetano Bledorn Verri, vagy, ahogy a futballvilág ismeri, Dunga játékosként nem tartozott a labdazsonglőrök közé, minden idők legfegyelmezettebb brazil válogatottjának kapitányaként azonban kézbe vehette a vb-trófeát, és most arra készül, hogy Mario Zagallo és Franz Beckenbauer után harmadikként érjen edzőként is a csúcsra.

A brazilok könnyed edzéssel készültek az Észak-Korea elleni nyitómeccsre, a melegítés után a keretet elfelezte a kapitány, és a játékból a Júlio César, Robinho, Luis Fabiano fémjelezte, rózsaszín megkülönböztetőt viselő társaság jött ki jobban, amely úgy megünnepelte a sikert, mintha nem egy szimpla edzésen, hanem a vb utolsó meccsén nyertek volna. A játék során elmaradtak az igazán látványos trükkök, de az edzés végén Robinho és Kaká még maradt egy kicsit brazilkodni, freestyle-os módon egymást próbálták felülmúlni a labdás mutatványokkal, nálam leheletnyivel Robinho nyert, aki egy ízben beszorította a labdát a két lába közé, egy gyors mozdulattal felrántotta a levegőbe, majd úgy dekázott kettőt a sarkával, hogy hátra sem nézett.


"Életem legnagyobb kihívása ez a világbajnokság"

Az edzés után az Ellis Park sajtótermében állt a média rendelkezésére Dunga, aki elmondta, hogy a hosszú pályafutása ellenére mindig ideges a meccsek előtt, és a kezdő sípszóig olyan érzés fogja el, mintha pillangók lennének a gyomrában. "Életem legnagyobb kihívása ez a világbajnokság, igaz, amikor még játékos voltam, akkor minden nagy esemény előtt ugyanezt mondtam. Hatalmas a tét, és ilyenkor az edzőn van a legnagyobb nyomás, de az a legfontosabb, hogy az ember jól tudjon aludni éjjel, és olyan döntéseket hozzon, amelyek a csapat érdekeit a lehető legjobban szolgálják" - mondta az egykori védekező középpályás.

A brazil sajtó sokszor kritizálta Dungát azért, mert a csapat nem játszott a brazil hagyományokhoz méltón, a téma ezúttal is felmerült, a kapitány pedig elegánsan visszavágott. "Már játékosként is hallottam ezeket a hangokat, hogy miért nem tud szépen játszani a válogatott. Emlékszem, 1989-ben, negyven év szünet után megnyertük a Copa Américát, és senki nem foglalkozott a játék minőségével, aztán amikor 1990-ben kiestünk a vébén, mindenki a fejünket akarta. Elfogadom, hogy mindenkinek megvan a saját véleménye, illetve mindenkinek más fontos a futballban, számomra viszont csak egy dolog, hogy a csapatom nyerjen. Mióta én irányítom a selecaót, több mint 100 gólt lőttünk és 30-nál kevesebbet kaptunk, ezek a számok önmagukért beszélnek, és úgy látom, a csapat stabil és megvan benne az egyensúly."

A sajtó és a kapitány nem éppen ideális viszonya visszatérő téma volt a sajtótájékoztatón, Dungára azért is nehezteltek, mert sok edzés zárt kapu mögött zajlott, de ő azzal védekezett, hogy a játékosok számára a legjobb megoldást kereste, így ugyanis nem kell attól tartani, hogy az érdeklődő tömeg elvonja a figyelmüket.

Észak-Korea erejéről és képességeiről egyelőre mindenki csak találgat, de Dunga szerint nem hátrány, hogy nem ismerik annyira az ellenfelet, viszont a kellő tisztelettel viszonyulnak hozzájuk, hiszen azzal, hogy eljutottak a vébére, jelezték, számolni kell velük. Ázsia egyébként is előretört a vébén, Dél-Korea a görögöket, Japán Kamerunt kapta el, Dunga pedig azt emelte ki, hogy Észak-Korea tele van gyors játékosokkal, és mivel a keret nagy része három helyi csapatból érkezett, így az összeszokottság is előnyükre válhat.

Dunga nem nézi le az ázsiai focit

"Már elmúltak azok az idők, amikor mindenki csak mosolygott, ha egy ázsiai csapat került szóba. Ezen a vébén is megmutatták a kontinens képviselői, hogy mekkorát fejlődtek, és nekünk is ki kell találni valamit Korea ellen. A futball nem hazudik, a nevek önmagukban semmit sem érnek, mindig az dönt, hogy a pályán lévő tizenegy játékos mit hoz ki magából, éppen ezért a fiúknak is elmondtam, hogy mindig önmagukra figyeljenek."

Az egyik újságíró arról faggatta Dungát, mit szól ahhoz, hogy a dán és a holland válogatott tagjai állítólag az 1700 méteres magasságra panaszkodtak a hétfői csoportmeccs után. A brazil vezér azt mondta, nekik ez nem jelent gondot, hiszen éppen ezért érkeztek időben Dél-Afrikába, hogy alkalmazkodjanak a körülményekhez, és nem is igazán érti a két csapat panaszát, hiszen mindenki tisztában volt vele, mi vár rá. "Ha itt szenvednek, mit csinálnának Bolíviában, amely tényleg magasan fekszik?" - szúrt oda egyet az európaiaknak Dunga.

Ha a száraz statisztikára hagyatkoznánk, le sem kéne játszani a meccset, hiszen a világranglistán száznégy hely választja el a feleket egymástól, a brazilok pedig eddig mind a tizenöt vb-meccsüket megnyerték, amikor nem európai vagy dél-amerikai válogatott jött szembe, és a tizenöt alkalomból tizenháromszor még gólt sem kaptak. A selecao utoljára 1934-ben vesztette el a nyitómeccsét, amikor a spanyoloktól kapott ki 3-1-re, 1982 óta pedig mindig pont nélkül hagyták aktuális ellenfelüket a brazilok a debütálás során. Észak-Korea 44 év után játszik ismét a nagyok között, ez a negyedik leghosszabb szünet a vébék történetében, a lista élén az 56 évig (1934-1990) hiányzó Egyiptom áll.

A mérkőzést Kassai Viktor vezeti, aki Vágner László 1998-as közreműködése óta az első magyar bíró, aki a legrangosabb tornán dirigál.

A várható kezdőcsapatok:
Brazília: Júlio César - Maicón, Lúcio, Juan, Michel Bastos - Ramires, Felipe Melo, Gilberto Silva - Kaká - Robinho, Luis Fabiano.
Koreai NDK: Ri Mjong Guk - Ri Kvang Cson, Nam Szong Csol, Pak Csol Dzsin, Ri Dzsun Il, Dzsi Jun Nam - Mun In Guk - An Jung Hak, Pak Nam Csol, Hong Jong Dzso - Dzong Te Sze.

(origo)

Címkék: brazil foci válogatott foci vb dunga fociválogatott észak koreai

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr482083850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása